Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti continuă să scadă: Indicele BET coboară cu 1% vineri dimineaţa, tras în jos de Banca Transilvania (-2,5%), BRD SocGen (-1,2%), OMV Petrom (-1%) şi Romgaz (-0,9%). Pieţele externe, pe roşu

Bursa de la Bucureşti continuă să scadă: Indicele BET...

Autor: Eduard Ivanovici

18.08.2023, 11:33 1859

Cu 1% se deprecia BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, la începutul şedinţei de tranzacţionare de vineri, 18 august, conform BVB. Toţi indicii pieţei locale erau pe minus, de la 0,22% pe BET-FI, unde sunt incluse SIF-urile şi Fondul Proprietatea, la 1,1% pe ROTX, indice creat de BVB în colaborare cu Bursa de la Viena.

Din indicele principal, cele mai mari scăderi erau înregistrate de Banca Transilvania (-2,5%), BRD SocGen (-1,2%) OMV Petrom (-1%), Romgaz (0,9%), Hidroelectrica (-0,7%) şi Purcari (-0,5%). Declinul indicelui vine după trei şedinţe consecutive pe minus.

Ieri, BET a scăzut cu 1,15% pe fondul înrăutăţirii perspectivelor economice la nivel global, atât din Statele Unite, cât şi dinspre Republica Populară Chineză, cele mai mari două economii din lume.

Gigantul imobiliar chinez Evergrande a demarat ieri procedurile de faliment în New York, subliniind astfel nevoia autorităţilor de la Beijing de susţinere a sectorului de real estate.  Al doilea mare dezvoltator imobiliar din China a cerut protecţie împotriva creditorilor în temeiul capitolului 15 din Codul falimentului din SUA unui tribunal din Manhattan, o modalitate prin care companiile străine care se află în proces de restructurare pot fi protejate de creditorii din SUA.

Este posibil ca statul chinez să fie nevoit să absoarbă aproximativ 1.000 de miliarde de dolari în active imobiliare depreciate din sectorul privat, într-o mişcare similară cu preluarea de către Rezerva Federală (Fed - banca centrală americană) a creditelor ipotecare toxice şi a derivatelor aferente din bilanţurile băncilor în urma crizei financiare mondiale din 2007-2008, spune Marko Papic, strateg al administratorului de active Clocktower, citat de MarketWatch.

Bursele lumii au intrat din nou pe roşu: investitorii ies din China, speriaţi că statul nu va susţine companiile chineze. În Europa, totul este pe minus. Indicele fricii VIX este pe plus

La ora publicării ştirii, indicele paneuropean Stoxx 600 se deprecia cu 0,8%, la fel şi DAX din Germania. La Londra, FTSE 100 era pe minus cu 0,7%, în timp ce indicele CAC 40 de la Paris cobora cu 0,9%.

În Statele Unite, contractele futures pe Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq Composite scădeau cu 0,05% până la 0,2%. Ieri, indicii au consemnat declinuri cuprinse între 0,8% şi 1,2%, conform datelor MarketWatch.

Totodată, în Asia, indicii din Shanghai si Hong Kong erau pe minus cu 1%, respectiv 2,1%. Asia Dow cobora cu 0,6%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO