Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Centrul de Arbitraj de la Viena a decis ca Transelectrica să îi plătească 840.000 de lei lui Adrian Goicea, fost şef al companiei numit pe patru ani şi revocat din funcţie fără explicaţii

Bursă: Centrul de Arbitraj de la Viena a decis ca...

Autor: Liviu Popescu

11.12.2023, 17:41 200

Transelectrica (simbol bursier TEL), operatorul de transport a energiei electrice, a anunţat luni seară la Bursa de Valori că Centrul de Arbitraj de la Viena, prin Hotărârea arbitrală, a admis pretenţiile lui Adrian Goicea împotriva companiei şi plata a circa 840.000 de lei către acesta.

În 2019 Transelectrica l-a numit pe Adrian Goicea, fost manager de ţară al companiei spaniole Iberdrola, în funcţia de preşedinte al consiliului de supraveghere în locul profesorului de la ASE Mircea Coşea, cu un mandat de patru ani.

În vara lui 2021 acţionarii TEL – statul român având 58,7% - au revocat consoliul şi au votat unul nou. Ulterior Adrian Goicea a intentat proces la Curtea de Arbitraj de la Viena cu privire la revocarea sa din funcţie.

“Transelectrica mergea foarte bine. Iar un lucru care merge bine trebuie lăsat să meargă la fel. Nu cred că îşi avea rostul o măsură administrativă de genul acesta, când compania este pe profit”, spunea el în 2021 citat fiind de publicaţia Financial Intelligence. “Într- un cuvânt, compania merge bine. Nu ni s-a spus nimic, nu a motivat nimeni revocarea noastră”

 

Mai jos, raportul Transelectrica publicat la Bursa de Valori:

În continuarea informaţiilor diseminate prin raportul curent transmis prin intermediul instituţiilor pieţei de capital în data de 27 ianuarie 2023, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” S.A. informează publicul investitor asupra faptului că urmare a soluţionării cererii de arbitraj ARB-5724 Goicea Adrian (RO) vs. Transelectrica (RO), Centrul de Arbitraj de la Viena, prin Hotărârea arbitrală a admis pretenţii ale domnului Adrian Goicea (reclamant) împotriva Companiei (pârâtă) după cum urmează:

- plata sumei de 186.384 RON reprezentând compensaţia de neconcurentă potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;

- plata sumei de 605.748 RON reprezentând compensaţia de denunţare aferentă indemnizaţiilor fixe brute lunare rămase până la sfârşitul mandatului potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;

- plata sumei de 46.596 RON reprezentând componenta variabilă potrivit contractului de mandat, la care se adaugã accesorii.

Compania a fost obligată totodată la plata unor costuri şi cheltuieli arbitrale.

Transelectrica are o capitalizare bursieră de 2,2 mld. lei. În 2023 acţiunile companiei s-au apreciat cu 40%. În primele nouă luni din 2023 veniturile au fost de 1,5 mld. lei, în scădere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, şi profitul net de 207 mil. lei, minus 418 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO