Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Care sunt cele mai performante acţiuni din BET în 2024: Aquila, TeraPlast, TTS, Purcari şi Sphera. Singurii emitenţi în teritoriu negativ, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, MedLife şi Transgaz

Bursă. Care sunt cele mai performante acţiuni din BET...

Autor: Eduard Ivanovici

24.02.2024, 20:57 4302

Compania de distribuţie şi logistică Aquila Part Prod (AQ) conduce anul acesta topul celor mai ridicate randamente din structura indicelui de referinţă BET, aflat pe plus cu aproximativ 3% în 2024. Acţiunile AQ s-au apreciat cu 19% de la începutul anului, după ce grupul a primit  mai multe rapoarte de analiză favorabile din partea unor brokeri precum Swiss Capital şi Raiffeisen, conform datelor agregate de ZF de la  BVB.

Pe poziţia secundă, cu 15,7%, se află producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP), care – deşi a înregistrat scăderi ale afacerilor şi profitului în raportul preliminar pe 2023 – a anunţat anul acesta o tranzacţie majoră, grupul austriac Wolfgang, şi un program de răscumpărare de acţiuni, acestea urmând să fie oferite gratuit angajaţilor şi conducerii. Totodată, CEO-ul Alexandru Stânean a semnalat noi preluări de businessuri.

Podiumul este completat de transportatorul fluvial de mărfuri Transport Trade Services (TTS), ale cărui acţiuni s-au apreciat cu 7,7% după ce au consemnat anul trecut cel mai mare randament din BET, 135,6% pe fondul rezultatelor financiare în creştere şi planurilor de dezvoltare ale companiei.

Pe locurile patru şi cinci se poziţionează producătorul de vinuri Purcari (WINE) şi operatorul în sistem de franciză Sphera Franchise Group (SFG), cu aprecieri de 7,1%, respectiv 7%, venite după o îmbunătăţire a rezultatelor la T3/2023.

De altfel, din cele cinci societăţi enumerate mai sus, patru s-au regăsit şi în top cinci cele mai performante acţiuni din BET în 2023: TTS, SFG, WINE şi AQ.

Doar patru companii din BET afişează scăderi în 2024: transportatorul de gaze naturale Transgaz (-0,2%), operatorul privat de sănătate MedLife (-0,25%), producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (-1%) şi producătorul de energie electrică verde Hidroelectrica (-3%).

Acţiunile H2O s-au confruntat cu un nivel ridicat de volatilitate luna trecută, când compania de stat a primit două rapoarte de analiză care indicau preţuri-ţintă sub cel din piaţă sau chiar sub cel din oferta publică iniţială de vara trecută. Ulterior, acţiunile şi-au revenit parţial ca urmare a publicării bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2024.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO