Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Business internaţional. Manchester United, scădere de până la 13% pe Wall Street după ce discuţiile de preluare de către şeicul Jassim din Qatar au eşuat

Bursă. Business internaţional. Manchester United,...

Autor: Tibi Oprea

17.10.2023, 00:00 99

Acţiunile Manchester United Ltd (simbol bursier MANU), unul dintre cele mai cunoscute cluburi sportive din lume, scădeau luni la New York cu 12% la ora redactării acestei ştiri după ce BBC Sport a anunţat că şeicul Jassim bin Hamad Al Thani din Qatar s-a retras din discuţiile de cumpărare a companiei. Conform datelor agregate de ZF de la Investing.com, acţiunile MANU s-au tranzacţionat pe 16 octombrie la un preţ maxim de 18,34 dolari pe unitate, adică o scădere de circa 8% faţă de şedinţa anterioară, respectiv un minim de 17,35 dolari, adică o scădere de peste 13%. Familia Glazer, care a cumpărat United pentru 790 de milioane de lire sterline în 2005, a anunţat în noiembrie 2022 că se gândeşte să vândă. Şeicul Jassim oferise 5 miliarde de lire sterline pentru club, dar discuţiile ulterioare au eşuat. Oferta şeicului ar fi fost integral în numerar şi ar fi şters toate datoriile vechi. Cifrele din martie arătau că Manchester United datora un total de 970 de milioane de lire sterline.

De asemenea, dacă dealul ar fi fost încheiat, ar fi existat mai mult de 1,4 miliarde de lire sterline pentru a finanţa planurile noului stadion, noile facilităţi ale centrelor de antrenament, pentru a cumpăra jucători şi pentru proiecte dedicate comunităţii.

Grupul Ineos al omului de afaceri britanic Sir Jim Ratcliffe a fost celălalt ofertant principal. Reuters a scris recent că Ratcliffe era pregătit să ofere 15 mld. dolari pentru 25% din club. Termenii ofertei lui Jim Ratcliffe pentru Manchester United sugerau o evaluare a clubului de aproape 6,5 mld. dolari, fără a include datoria netă.

La începutul acestei luni, BBC Sport a raportat că Ratcliffe se gândea dacă să se ofere să cumpere o participaţie minoritară în club, într-un efort de a ieşi din impasul privind situaţia proprietăţii. Ratcliffe s-a oferit, de asemenea, să se ocupe de achiziţia şi managementul talentelor la Manchester United.

Clubul se află pe locul 10 în Premier League, după ce a pierdut patru din primele opt meciuri şi a fost învins în primele două meciuri din Liga Campionilor. Cifrele de la nivelul lunii iunie arată că United se îndreaptă spre venituri record, în ciuda faptului că nu a jucat în Liga Campionilor în sezonul trecut.

În toamna anului trecut, Manchester United crescuse pe bursă cu peste 60% în cinci şedinţe după ce familia Glazer a mandatat băncile să demareze procedurile de vânzare. De la începutul acestui an însă, acţiunile au un minus de 23,4%.

În urmă cu 17 ani, când a fost preluată de familia Glazer, capitalizarea societăţii era de 1,5 miliarde de dolari, faţă de 2,9 miliarde dolari în prezent, de la 3,4 mld. dolari în noiembrie 2022, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la MarketWatch şi Yahoo Finance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO