Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Business internaţional. Cel mai slab prim an pentru o piaţă „bull” în Statele Unite ale Americii. Ce spune istoria despre potenţialele evoluţii de anul viitor

Bursă. Business internaţional. Cel mai slab prim an...

Autor: Eduard Ivanovici

16.10.2023, 00:00 909

Piaţa „bull” a indicelui S&P 500 a împlinit un an săptămâna trecută. Benchmarkul pieţei americane de capital se afla pe 12 octombrie 2022 la circa 26% sub cel mai recent maxim, marcând astfel finalul unei lungi pieţe „bear” pe fondul temerilor investitorilor cu privire la inflaţie şi o potenţială recesiune în SUA. Un an mai târziu, S&P este cu 22% peste minimul atins în 2022, în mare parte datorită rezilientei economii americane, care a evitat recesiunea în tot acest interval, cât şi ritmului descendent al inflaţiei, potrivit Business Insider. Totuşi, datele sunt destul de slabe dacă le comparăm cu alte pieţe „bull”, spune Ryan Detrick, strateg în cadrul firmei de consultanţă financiară Carson Group.  „În medie, primul an al unei pieţei de creştere a oferit evoluţii de aproape 39% pe acţiuni”, afirmă Detrick, argumentând că acesta este cel mai slab prim an pentru o astfel de piaţă din 1987, când acţiunile au crescut cu 21%.  Pe de altă parte, acest prim an de performanţă relativ slabă ar putea veni în beneficiul acţiunilor în perioada următoare: „Dacă putem evita anul viitor o recesiune, atunci există o şansă bună să vedem creşteri solide în 2024”, adaugă el. 

Referindu-se la piaţa „bull” care a început la finele lui 1987, Detrick spune că al doilea an a fost cel mai bun din istorie, S&P 500 apreciindu-se cu 29%. Evoluţia medie pentru al doilea an al unei pieţe „bull” este de 13,5%. „Am putea asista la o nouă apreciere de proporţii după câştigurile modeste din acest prim an?

N-am vrea să pariem împotriva acestui lucru”, continuă el. Un potenţial factor de creştere pentru acţiuni constă în alegerile prezidenţiale de anul viitor. Acţiunile americane au urcat, în medie, cu 7,3% în anii electorali. În plus, creşterile sunt mult mai pronunţate în anii electorali de după încheierea primului mandat al preşedintelui, aşa cum este cazul lui Joe Biden în 2024. „Ce trebuie să ştiţi despre un an electoral este că randamentele sunt mult mai bune atunci când există un preşedinte aflat la primul mandat, cu o creştere medie de 12,2% şi mai mare de zece din zece ori din 1950 încoace", explică Detrick. Un avans de 12% de la nivelurile actuale au duce S&P 500 la un maxim istoric de 4.880 de puncte. Fără dinamica de vineri, indicele se tranzacţionează pe plus cu 13,7% în 2023 şi 18,5% în ultimele 12 luni.  În aceleaşi perioade, Dow Jones afişează evoluţii de 1,5%, respectiv 12%. Nasdaq Composite s-a apreciat cu 30,7%, respectiv 27,5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO