Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Business internaţional. An solid pentru portofoliul de investiţii al lui Warren Buffett

Bursă. Business internaţional. An solid pentru...

Autor: Eduard Ivanovici

19.12.2023, 00:04 1003

Berkshire Hathaway, imperiul de investiţii al miliardarului american Warren Buffett, este pe cale să încheie un an cu o evoluţie solidă a deţinerilor din portofoliu, în contextul în care Apple a atins săptămânile trecute un nou maxim istoric. Totuşi, aşa-zisul „Oracol din Omaha” nu acordă în mod obişnuit atenţie performanţelor anuale ale acţiunilor, scrie CNBC. 

Cele 915 milioane de acţiuni deţinute de Berkshire la producătorul iPhone-urilor valorează acum peste 180 de miliarde de dolari, beneficiind de pe urma unei creşteri de 52% a acţiunilor Apple în 2023, care a dus cotaţia la nivelul record de 198 de dolari pe unitate. Pachetul la Apple era evaluat la 119 miliarde de dolari la finele lui 2022.  O altă deţinere majoră, American Express, este pe plus cu 22% de la începutul anului.

Grupul healthcare DaVita şi agenţia de rating Moody’s afişează randamente de circa 40% în aceeaşi perioadă. 

Performanţe ca acestea au compensat evoluţii precum un minus de 7% la Coca-Cola, cea mai mare deţinere din portofoliu. 

Gigantul energetic Chevron s-a depreciat cu 17% în 2023. Buffet, în vârstă de 93 de ani, s-a folosit însă de scăderile consemnate de companiile din energie pentru a acumula la Occidental Petroleum. Săptămâna trecută, Berkshire a mai cumpărat 10 milioane de acţiuni în cadrul grupului petrolier. 

Acţiunile Berkshire s-au apreciat cu 18% anul acesta pe fondul unor venituri operaţionale în creştere şi randamentelor oferite de titlurile americane de trezorerie. Gigantul este evaluat la 792,3 miliarde de lei, fiind a noua cea mai mare companie din lume în funcţie de capitalizare, conform companiesmarketcap.com.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO