Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti atinge un nou maxim istoric. OMV Petrom şi Banca Transilvania, la evaluări record de 39 mld. lei, respectiv 21 mld. lei. Indicele principal a urcat de la începutul anului cu 5,4%, iar în ultimele 12 luni cu 31%. Peste 8,2 milioane de români au banii de pensie investiţi la Bursă fără să ştie

Bursa de la Bucureşti atinge un nou maxim istoric. OMV...

Autor: Eduard Ivanovici, Liviu Popescu

06.03.2024, 00:08 3127

BET a închis marţi la 16.205 puncte, plus 0,5% faţă de şedinţa precedentă Companiile listate la Bursă au urcat în capitalizare cu peste 10 mld. lei anul acesta.

Bursa de Valori Bucureşti a atins pe 5 martie un nou maxim istoric prin prisma nivelului indicelui de referinţă BET, evoluţie susţinută de Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP), companii care au atins de asemenea recorduri istorice în termeni de capitalizare. 

Astfel, pe fondul rezultatelor financiare peste aşteptările analiştilor şi în contextul în care cei mai mari investitori ai pieţei de capital din România, fondurile de pensii Pilon II, au mai multe fonduri la dispoziţie pentru investiţii, indicele principal a urcat pentru a cincea şedinţă la rând la 16.204,7 puncte, plus 0,47%.

OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze, şi Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România în funcţie de active –  cele două acţiuni care au cele mai mari ponderi în structura indicelui – au marcat maxime istorice de 39,2 mld. lei, respectiv 21,3 miliarde în ceea ce priveşte valoarea de piaţă, înregistrând avansuri de 3,4 mld. lei, respectiv 1,9 mld. lei în 2024.

Ieri, acţiunile SNP au urcat cu 1,37%, pe un rulaj de circa 10 milioane de lei, iar acţiunile TLV s-au apreciat cu 0,75%, pe o lichiditate de peste 20 de milioane de lei.

Indicele principal BET a crescut de la începutul anului cu 5,4%, iar în ultimele 12 luni cu 31%. Companiile listate la Bursă au urcat cumulat în capitalizare cu peste 10 miliarde de lei anul acesta, de la 309 miliarde la 319,7 miliarde de lei.

„BET continuă să îşi menţină trendul ascendent, maxime istorice fiind înregistrare în fiecare zi. Dacă ne uităm la topul brokerilor, vedem că investitorii de retail sunt foarte activi. Orice ştire pozitivă, indiferent că e legată de rezultate, dividende, evenimente corporative, introducere în diferiţi indici internaţionali, se transpune în creşteri de preţuri. Unele creşteri sunt justificate fundamental şi pentru anul în curs. Evenimente ce ar trebui să influenţeze volatilitatea în martie ar fi contribuţiile mărite la fondurile de pensii ce încep să fie primite în a doua jumătate a lunii, anunţurile companiilor listate cu privire la adunările generale şi eventualele dividende, răscumpărări”, spune Costin Brumă, broker al Swiss Capital, pentru ZF.

Banca Transilvania a raportat rezultate financiare istorice în 2023, respectiv un profit net consolidat de 3 miliarde de lei, în creştere cu 20%, în timp ce activele au urcat cu 30 de miliarde de lei la 170 de miliarde. Pe baza acestor rezultate şi luând în calcul preţul de tranzacţionare, acţiunile băncii se tranzacţionează la un multiplu PER (raport capitalizare/profit net) de 7,16 ori şi un multiplu PBV (price book value) de 1,5 ori.

Spre comparaţie, BRD – Groupe Société Générale (BRD), ale cărei acţiuni sunt la maximul ultimilor doi ani, adică 19,6 lei, echivalentul a 13,6 miliarde de lei capitalizare, are un PER de 8,25 ori şi un PBV de 1,54 ori.

Pe lângă rezultatele financiare din ultima perioadă, care au dus la o creştere de 11% pentru banca de la Cluj în 2024, un alt factor care a susţinut cotaţia a fost anunţul oficial de achiziţie a OTP, despre care banca a spus că nu va afecta politica de dividende.

Pe de altă parte, acţiunile OMV Petrom se tranzacţionează la un PER de 9,7 ori  şi unul raportat la vânzări de 1,01 ori. Compania a avut anul trecut vânzări de 38,8 miliarde de lei, în scădere cu 37% faţă de 2022, şi un profit net mai mic cu 60%, la 4 miliarde de lei din cauza ieftinirii barilului de petrol.

Grupul a anunţat totodată că vrea să distribuie un dividend care asigură un randament de circa 7% şi promite inclusiv  alocarea unui dividend special, precum cele distribuite în ultimii doi ani. Petrom este pe plus cu 10% în 2024 la BVB.

„Se pare că două dintre cele mai importante componente ale indicelui reprezentativ pieţei noastre au trecut de rezistenţele marcate de fostele maxime. În timp ce Banca Transilvania creşte după publicarea rezultatelor financiare, dar şi a achiziţiei operaţiunilor OTP din România, OMV Petrom pare să fie avantajată de fiscalitatea actuală, comparativ cu anul trecut, dar şi de faptul că «a furat startul» cu propunerea dividendului pentru acest an, dar şi anunţul unui dividend special. E posibil să se resimtă şi sumele mai mari de care dispun fondurile de pensii din Pilonul 2, deşi volumele tranzacţionate au fost destul de reduse în ultima perioadă”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

De la începutul lui 2024, contribuţia virată de salariaţii români la Pilonul II de pensii private a crescut de la 3,75% la 4,75%, ceea ce înseamnă un plus de 300 de milioane de lei în fiecare lună pentru fondurile de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO