Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Bogdan Maioreanu, eToro: Pieţele se aşteaptă la un 2024 puternic, cu dobânzi mai mici care să le alimenteze creşterea

Bursă. Bogdan Maioreanu, eToro: Pieţele se aşteaptă...

Autor: Eduard Ivanovici

08.01.2024, 17:46 2212

Investitorii privesc cu încredere spre anul 2024, aşteptându-se la un an şi mai bun decât 2023, deoarece inflaţia se află pe un trend descendent, iar rate mai mici ale dobânzilor se întrevăd, în sfârşit, la orizont. În ultima sa şedinţă, Rezerva Federală a SUA a anunţat că a terminat cu creşterile de dobânzi şi că va căuta să le reducă în 2024, iar entuziasmul a împins apoi indicii bursieri americani DJI30 şi NASDAQ 100 la noi maxime istorice. Optimismul pieţelor s-a simţit şi în România, indicele BET atingând şi el noi maxime istorice, spune Bogdan Maioreanu, analist al platformei de tranzacţionare eToro.

Perspectivele de scădere a ratelor dobânzilor şi revenirea pe creştere a profiturilor companiilor sunt considerate a fi principalele motoare ale evoluţiei acţiunilor în 2024. Este posibil să asistăm la o rotaţie dinspre pieţele din SUA şi sectorul de tehnologie către Europa şi pieţele emergente, urmând ca interesul pentru imobiliare şi companiile care au capitalizare mică să se intensifice mai târziu. În timp ce preşedintele Fed, Jerome Powell, a menţionat că reducerea dobânzilor a fost "în mod clar un subiect de discuţie" pentru factorii de decizie la ultima şedinţă a FOMC, în Europa, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a avertizat împotriva pariurilor privind reducerea iminentă a ratelor dobânzilor.

Cu toate acestea, investitorii par încrezători că reducerile urmează să aibă loc, mai ales în contextul în care  datele indică o atenuare  a presiunilor asupra preţurilor în zona euro, afirmă reprezentantul eToro într-un comunicat.

Majoritatea investitorilor individuali se aşteaptă acum ca pieţele bursiere din SUA să aibă cele mai bune performanţe în 2024. Potrivit unui sondaj realizat pe eToro la sfârşitul lunii noiembrie 2023, 52% dintre respondenţi indică SUA ca fiind piaţa bursieră având cea mai bună performanţă în 2024, în timp ce 25% au în vedere China şi 16% cred că va fi Europa. Întrebaţi despre sectoare, 59% dintre respondenţi continuă să creadă în sectorul de tehnologie, care este deja unul dintre cele mai buni performeri ai anului trecut, în timp ce 20% se îndreaptă spre sectorul financiar, care nu a avut performanţe bune în 2023. Energia va fi în centrul atenţiei pentru 18% dintre respondenţi.

Dar 2024 este un an complicat, cu tensiuni geopolitice şi alegeri pe tot globul, inclusiv în Europa şi SUA, care pot aduce surprize şi volatilitate pe pieţe, continuă Bogdan Maioreanu.

După o revenire susţinută în ultimul trimestru al anului trecut şi cel mai mare randament din 2023, activele crypto sunt considerate a fi cele ce vor oferi cea mai bună performanţă în  2024 de către 59% dintre investitorii de retail, arată sondajul. Acţiunile sunt cotate pe primul loc de 32%, iar materiile prime de 7% dintre investitori. Aceste opinii despre crypto se regăsesc şi în cele mai performante teme de investiţii pentru 2024, 56% dintre investitori numind activele crypto pe primul loc, urmate de tehnologia disruptivă (28%) şi tehnologiile curate (13%).

În anul 2023 pieţele financiare au avut o performanţă puternică - indicele S&P500 a crescut cu peste 24%, DJI30 a depăşit maximele anterioare din toate timpurile şi a terminat în creştere cu 14%, iar Nasdaq, un indice având reprezentare puternică a domeniului tehnologiei, a urcat cu aproape 43%. Acţiunile europene au avut, de asemenea, o evoluţie bună, DAX câştigând peste 20%, CAC40 peste 16%, iar indicele românesc BET a avut o apreciere de peste 32% în 2023, conchide analistul.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO