Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Bogdan Costaş primeşte încă patru ani la conducerea Romaero, companie intrată în insolvenţă

Bursă. Bogdan Costaş primeşte încă patru ani la...

Autor: Tibi Oprea

27.02.2024, 17:13 148

Romaero (simbol bursier RORX), companie intrată în insolvenţă pe fondul problemelor financiare şi suspendată de la tranzacţionare de operatorul bursier, a anunţat marai că administratorul judiciar provizoriu şi administratorul special, numit cu o zi în urmă în persoana fostului preşedinte Ionel-Daniel Butunoi, au decis numirea lui Bogdan Costaş în funcţia de director general pentru un mandat de patru ani, până la 27 februarie 2028. 

Administratorul special îi va putea prelungi mandatul acestuia cu avizul administratorului judiciar. Bogdan Costaş este CEO din august 2023 încoace, anterior fiind CEO la Aviaţia Utilitară Bucureşti, consilier al preşedintelui ANSVSA, CEO al Romatsa şi alte funcţii în instituţii de stat. Înaintea lui, CEO era Mişa Popic, care a preluat şefia companiei în ianuarie 2022 după demisia din CA a lui Alexandru-Costin Macoveiciuc la foarte scurt timp de la numire. 

Luni, Romaero a anunţat că acţionarii Romaero l-au ales pe Ionel-Daniel Butunoi, fost preşedinte CA, să conducă activitatea debitoarei în procedura insolvenţei. Ionel-Daniel Butunoi este fostul Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Romaero, ales în septembrie 2023, fiind senator PSD. Butunoi este din 2022 expert în cabinetul preşedintelui ANRE, iar în anii trecuţi a ocupat funcţii de mebru şi preşedinte în mai multe comisii din Senat. 

Pe 8 februarie, Tribunalul Bucureşti a declarat „definitivă” intrarea companiei în insolvenţă, procedură cerută chiar de companie pe fondul problemelor financiare apărute şi perpetuate în ultimii ani. Din 17 ianuarie 2024, acţiunile RORX sunt suspendate de la tranzacţionare de operatorul bursier pe fondul procedurii insolvenţei. Compania are o capitalizare de 111,2 mil. lei. 

În ultimii ani, afacerile Romaero sunt în picaj, de la 89 mil. lei în 2019 la 79 mil. lei în 2020, 52 mil. lei în 2021 şi 69 mil. lei în 2022. În fiecare din ultimii patru ani, a raportat pierderi de peste 50 mil. lei. Compania listată pe piaţa AeRO a BVB a înregistrat o pierdere netă de 42,6 mil. lei în S1/2023, la afaceri de 24 mil. lei.

În ultimul trimestru al anului 2023, a fost un cumul de trei factori care au dus la cererea de intrare în insolvenţă – executarea unei garanţii de către Hidroelectrica, un proces pierdut cu un fost client căruia compania ar fi trebuit să îi plătească 17 milioane de dolari despăgubire şi o solicitare din partea CEC de rambursare anticipată a creditului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO