Burse - Fonduri mutuale

Bursă. AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie de la BVB, a încheiat anul 2023 cu o creştere de 43% a cifrei de afaceri, până la 428 mil. lei. Profit net de 52 mil. lei, minus 3%

Voicu Oprean, CEO al AROBS Transilvania Software

Voicu Oprean, CEO al AROBS Transilvania Software

Autor: Tibi Oprea

28.02.2024, 18:54 3068

AROBS Transilvania Software (simbol bursier AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat o cifră de afaceri de 428 milioane de lei la nivel consolidat în 2023, o creştere cu 43% faţă de 2022, EBITDA normalizată de 93 milioane de lei, o majorare cu 22% şi un profit net normalizat de 52 milioane de lei, în scădere cu 3% comparativ cu 2022, pe fondul procesului de integrare în grup a companiilor achiziţionate în ultimii doi ani şi jumătate.

„2023 a fost un an marcat de o piaţă turbulentă în zona de tehnologie, acest lucru fiind observat la majoritatea companiilor IT listate atât la nivel internaţional, cât şi local. A fost un an în care s-au efectuat optimizări masive în domeniul IT cu presiune pe indicatorii de profitabilitate ai companiilor. În acest context, în cadrul AROBS am continuat să creştem în pofida acestor adversităţi. A fost un an în care am lucrat intens la integrarea efectivă a companiilor pe care le-am adus sub umbrela AROBS începând cu finalul anului 2021. Transformarea şi integrarea sunt procese complexe şi de durată, prioritatea absolută fiind funcţionalitatea sinergiilor între diversele entităţi, şi capitalizarea pe baza punctelor forte ale fiecărei companii, pentru îmbunătăţirea ofertei de servicii şi produse software. Procesul de integrare nu reprezintă doar o aliniere operativă, ci şi de cultură comună care se axează pe inovaţie, excelenţă în servicii şi produse şi comunicare deschisă. Un astfel de proces poate avea un impact temporar asupra rezultatelor financiare, dar pe termen lung, acest demers este vital pentru cu strategia noastră de a construi o fundaţie solidă pentru o dezvoltare sustenabilă”, spune Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri la nivel consolidat, în 2023, serviciile software au înregistrat o creştere de 44% faţă de 2022, acestea având o contribuţie de 81% la cifra de afaceri, respectiv 345 milioane de lei, iar segmentul de produse software a înregistrat o majorare cu 20%, pe fondul atragerii de noi clienţi, contribuţia acestuia la cifra de afaceri fiind de 16%, 71 milioane de lei.

De asemenea, cea de-a treia linie de business, segmentul de sisteme integrate, a avut o contribuţie de 3% la cifra de afaceri, generând venituri de 12 milioane de lei. Acest segment de business se axează pe implementarea serviciilor hardware şi software pentru sectorul public.

„Performanţa înregistrată în 2023 la nivelul cifrei de afaceri reprezintă rezultatul direct al strategiei noastre de expansiune şi diversificare, precum şi al investiţiilor continue în tehnologie şi în dezvoltarea profesională a colegilor din cadrul AROBS. În ciuda provocărilor pe care le presupune integrarea companiilor achiziţionate, am reuşit să valorificăm oportunităţile de creştere într-un mediu de piaţă plin de provocări. Indicatorii financiari, deşi influenţaţi de procesul de integrare, reflectă o gestionare prudentă a resurselor. În 2024, una dintre principalele preocupări ale echipei noastre de management rămâne continuarea procesului de integrare şi optimizarea operaţiunilor la nivelul companiilor din grup”, adaugă Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS.

Începând cu finalul anului 2021, odată cu listarea la BVB, AROBS a implementat o strategie accelerată de dezvoltare atât în mod organic, prin investiţii de tip greenfield, cât şi prin realizarea de tranzacţii M&A. Până la finalul anului 2023, AROBS a realizat nouă tranzacţii de M&A, prin care au fost aduse în grup companii care operează în aceeaşi industrie şi care aduc valoare adăugată prin consolidarea şi extinderea domeniilor de expertiză şi a amprentei geografice a AROBS.

În plus, în data de 27 februarie 2024, AROBS a anunţat semnarea celei de-a zecea tranzacţii, prin preluarea integrală a grupului Infobest, specializat în dezvoltarea de soluţii software pentru automotive, telecomunicaţii şi producţie, cu birouri în Timişoara şi Leverkusen, Germania. Prin această achiziţie, AROBS urmăreşte consolidarea poziţiei grupului în Germania, dar şi în regiunea DACH.

În ceea ce priveşte activitatea AROBS pe piaţa de capital, în august 2023, acţiunile companiei au fost incluse de către Morgan Stanley Capital International (MSCI) în indicii MSCI Frontier Markets Small Cap şi MSCI Romania Small Cap. De asemenea, începând cu data de 18 martie 2024, acţiunile AROBS vor fi incluse şi în indicele FTSE Global Micro Cap.

AROBS Transilvania Software este listată pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, categoria Premium, începând cu data de 25 septembrie 2023, unde are o capitalizare de 853 mil. lei. Acţiunile AROBS se tranzacţionează în creştere cu 3,7% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 11,8 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO