Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Apple primeşte a doua retrogradare în această săptămână pe măsură ce cresc îngrijorările legate de iPhone. Acţiunile au minus 6% de la începutul anului

Bursă: Apple primeşte a doua retrogradare în această...

Autor: Liviu Popescu

04.01.2024, 18:09 5386

Acţiunile Apple erau în scădere joi după-amiază cu 1,4% pe Wall Street, după ce producătorul iPhone a primit a doua retrogradare în această săptămână. Aceasta este a patra zi la rând când acţiunile scad, scrie MarketWatch. În primele trei zile din 2024 acestea au pierdut 6%.

Analiştii de la Piper Sandler au retrogradat Apple de la Overweight la Neutral şi au redus ţinta de preţ pentru acţiuni la 205 dolari de la 220 dolari, într-un raport mai amplu despre industria semiconductoarelor. Acţiunile se tranzacţionează la 182 dolari pe unitate.

"Credem că prima jumătate a anului 2024 va fi o provocare pentru piaţa analogică, pentru piaţa de telefoane mobile şi pentru pieţele finale de consum", au scris analiştii. "Cu toate acestea, ne aşteptăm ca pieţele de acceleratoare GPU şi de calcul determinate de Inteligenţa Artificială Generativă să aibă o performanţă remarcabilă pe parcursul anului calendaristic 2024".

Analiştii au spus că au existat câteva motive pentru retrogradare, cele mai multe dintre ele fiind axate pe iPhone. Piper Sandler a declarat că este îngrijorată de nivelul stocurilor care se îndreaptă spre prima jumătate a anului, de îngrijorarea că "ratele de creştere au atins un nivel maxim pentru vânzările de unităţi" şi de slăbirea mediului macroeconomic din China.

În afară de iPhone, titlurile negative din jurul Apple Watch şi alte provocări legale "ar putea fi o distragere a atenţiei", au adăugat analiştii de la Piper Sandler. La sfârşitul anului trecut, o bătălie pentru brevete a întrerupt temporar vânzările a două versiuni ale Apple Watch.

De asemenea, nivelul de evaluare a acţiunilor este mai ridicat decât în trecut, au remarcat analiştii, acţiunile fiind tranzacţionate la un raport preţ-rezultate de 29 de ori, comparativ cu un raport mediu istoric pe cinci ani de aproximativ 24 de ori.

Unele dintre aceste aspecte au atras atenţia şi analistului Tim Long de la Barclays, care a coborât ratingul acţiunilor la Underweight de la Equal Weight şi a redus ţinta de preţ la 160 de dolari.

Apple are o capitalizare bursieră de 2.800 de miliarde de dolari. În 2023 acţiunile au urcat cu aproape 40%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO