Burse - Fonduri mutuale

Bursa ameteste investitorii: Petrom +10%, SIF-urile -4%

20.08.2008, 18:57 9

Bursa a debutat ieri in cea de-a sasea zi consecutiva de pierdere, indreptandu-se catre minimul ultimilor trei ani, pentru a urca la sarsitul sedintei la plus 0,81%. Indicele BET, principalul indice de pe piata, care reda evolutia primelor 10 companii de pe piata in functie de lichiditate, a coborat ieri cu pana la 3%, insa a inchis pe plus la nivelul de 5.900 puncte. De la inceputul anului, indicele BET a inregistrat o scadere de peste 40%.
Titlurile Petrom (SNP) au scazut pe parcursul sedintei cu 1,8%, fiind tranzactionate la un pret de 0,432 lei/actiune, insa au inchis surprinzator pe finalul sedintei in urcare cu 10%, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 1,1 mil. lei. Pretul de inchidere a depasit pragul de 0,48 lei/actiune.
Cea mai importanta scadere au consemnat-o ieri titlurile Erste Bank (EBS), care au coborat cu 8,5% sub nivelul de referinta, inchizand sedinta la nivelul de 142,3 lei/actiune. Titlurile BRD au coborat cu 2,2%, iar actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat o scadere de 2,3%.
"Datele referitoare la o posibila recesiune in Marea Britanie si Japonia, precum si scaderile de pe piata americana si cea asiatica au pus presiune asupra sectorului financiar la nivel international, iar acest lucru se resimte si pe piata bancara din Romania", a apreciat Marcel Murgoci, director de tranzactionare al societatii de brokeraj EstInvest.
Evolutiile in scadere ale companiilor din sectorul financiar au tras in jos si indicele BET-FI, acesta inregistrand o scadere de 3,8%, pana la nivelul de 32.200 de puncte.
Astfel, in mai putin de o luna, indicele bursier coboara trei praguri suport si nu da semne de stabilizare. SIF Muntenia (SIF4) a consemnat o scadere de 3,8%, coborand astfel sub pragul de 1 leu/actiune, in timp ce SIF Oltenia (SIF5) a inregistrat cea mai mare scadere din randul societatilor de investitii, de 6,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO