Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Acţiunile Băncii Transilvania, la maximum istoric, se tranzacţionează la de 5,9 ori profitul net. BRD, care i-a surprins plăcut pe investitori cu propunerea de dividende, la 7,6 ori. Cum au evoluat profiturile celor două bănci în ultimii ani

Bursă. Acţiunile Băncii Transilvania, la maximum...

Autor: Liviu Popescu

27.11.2023, 07:30 5545

Acţionarii BRD se întrunesc pe 14 decembrie pentru a discuta propunerea băncii de acordare a unui dividend de 0,9226 lei pe acţiune, echivalentul unui randament de 5,5% Acţiunile TLV, la maximul istoric de 23 de lei.

Pe baza rezultatelor financiare din ultimele 12 luni, care le includ pe cele în al treilea trimestru din 2023, acţiunile Băncii Transilvania (TLV) se tranzacţionează în prezent la o evaluare de 5,9 ori profitul net în timp ce în cazul BRD Soc Gen (BRD) raportul dintre capitalizare şi rezultatul net (Price Earning Ratio – PER) este de 7,6 ori, arată calculele realizate de ZF. Spre comparaţie, rezultatele la S1/2023 aratău un multiplu de 5,4 ori pentru banca de la Cluj şi de 6,7 ori pentru BRD. Acţiunile BRD s-au apreciat cu 38% în ultimele şase luni pe fondul unei propuneri de dividende mult aşteptată care s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor investitorilor. Pe de altă parte, cele ale băncii de la Cluj au plus 32% la maximul istoric de 23 lei. Spre comparaţie,  BET a urcat cu 20%.

„Rezultatele financiare ale celor două bănci listate la BVB, şi anume Banca Transilvania şi BRD, sunt în ton cu evoluţia dobânzilor de pe piaţă monetară în ultimul trimestru al anului. Având rezultatele financiare am calculat multiplul P/E de 5,9 în cazul TLV, respectiv 7,8 pentru BRD“, spune Elena Uleia, broker al societăţii Prime Transaction.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO