Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Acţiunile Antibiotice Iaşi au urcat cu 80% de la începutul anului pe o bursă în creştere cu 22%. De ce şi care este potenţialul

Bursă. Acţiunile Antibiotice Iaşi au urcat cu 80% de...

Autor: Tibi Oprea

20.09.2023, 07:20 1168

♦ De la 380 mil. lei capitalizare la final de 2022, compania a ajuns la o evaluare de 681 mil. lei ♦ În decembrie 2007 acţiunile erau la un maxim istoric, scăzând în anul care a urmat cu 82%, sub preţul de listare ♦ De la minimul din 2008 încoace, adică în ultimii 15 ani, cotaţia a urcat cu peste 300%.

Cu 80% s-au apreciat acţiunile producătorului de medica­mente Antibiotice Iaşi (simbol bursier ATB), con­trolat de Ministerul Sănătăţii, pe fondul unor tranzacţii de 22 milioane de lei. Doar în ultima lună acţiunile ATB au un avans de 32%, pe tranzacţii de 3 milioane de lei.

După ce a stagnat timp de 15 ani sub pragul de 0,6 lei, cotaţia titlurilor Antibiotice a urcat la finalul săptămânii trecute la aproape 0,9 lei, depăşind valoarea de 1 leu în timpul sesiunii de marţi, arată datele agregate de ZF de la Bursa de Valori Bucureşti.

„Această ascensiune este atribuită în mare parte performanţelor financiare solide şi implementării unui plan de dezvoltare ambiţios. Deşi analiza anterioară nu a anticipat această mişcare semnificativă a preţului, a evidenţiat subevaluarea compa­niei, estimând valoarea acţiunii la 1,95 RON. Deşi au un free float scăzut, acţiunile Antibiotice SA încă păstrează un potenţial de creştere considerabil, mai ales datorită situaţiei finan­ciare solide şi iniţiativelor stra­tegice ale com­paniei“, scriu analiştii de la IFB Finwest într-un raport de analiză din 15 septembrie 2023.

Cu peste 315% au crescut acţiunile ATB de la minimul atins la finele anului 2008, după ce scăzuse cu 82% în acel an pe fondul crizei. Maximul istoric l-a avut la final de 2007, chiar înainte de declanşarea crizei, cotaţia de astăzi fiind la circa 40% distanţă faţă de acel nivel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO