Burse - Fonduri mutuale

Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj asigurat în special de acţiunile FP şi BRD

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

09.11.2011, 18:56 169

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,22%, într-o piaţă în care investitorii au dus preţurile uşor în jos, influenţaţi de corecţiile pe pieţele vest-europene.

Piaţa locală a fost pe creştere în prima oră, însă întoarcerea burselor vest-europene pe scădere a tras în jos şi cotaţiile acţiunilor de la BVB.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,47%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,52%.

Evoluţia indicelui BET-NG a fost susţinută de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au crescut cu 2,11%.

"Este greu să comentezi situaţia de pe piaţă în condiţiile în care azi vine o ştire bună de pe plan intern şi imediat după ea altele trei negative de pe extern. Este un potop de ştiri negative care nu îi lasă pe investitori să «rumege» o ştire bună. Orice ştire bună durează maxim o zi. Un exemplu avem la Petrom, care a anunţat rezultate foarte bune, însă preţul acţiunii a crescut cu doar 1% - 2%. Dacă era un context internaţional măcar liniştit, nu zic unul prielnic creşterilor, sigur vedeam o reacţie pozitivă pe acţiunile Petrom. Erau investitori care îşi puteau face o strategie, însă acum nu ai ce strategii să faci, când pieţele sunt ba o zi pe creştere, ba una pe scădere", a declarat directorul Departamentului Clienţi al SSIF Broker, Adrian Ceucă.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a scăzut mai vizibil, cu 2,29%, influenţat în principal de corecţiile acţiunilor societăţilor de investiţii financiare. Titlurile SIF-urilor au consemnat corecţii cuprinse între 1,18% şi 3,99%, după ce în precedentele două zile cotaţiile au consemnat creşteri între 7,4% şi 13%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a scăzut cu 1,14%.

Brokerul crede că majoritatea tranzacţiilor sunt realizate în prezent de investitori pe termen scurt, de speculatori, care încearcă să profite de orice mişcare a pieţelor.

"Unii s-au mutat pe produsele structurate pentru că acolo cotaţiile se mişcă mai mult şi există posibilitatea unor câştiguri mai rapide. Pentru acţiuni este greu să iei o poziţie, pentru că pieţele se mişcă de la zi la zi. Poate doar să cumperi acum la companii care au avut rezultate financiare bune şi la care performanţa se poate repeta şi în anii viitori şi mai ales dacă dau şi dividende. Cumperi acum şi le ţii doi-trei ani sau mai mult, le laşi acolo şi le vinzi abia mai târziu, când se vor linişti lucrurile. Acum este o piaţă de traderi, de speculatori, cu plasamente de pe o zi pe alta şi totul este «la ghicit»", a afirmat Ceucă.

Investitorii au realizat tranzacţii de 26,5 milioane lei (6,1 milioane euro), sumă cu 27% sub rulajul de marţi, de 36,5 milioane lei (8,3 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurată în proporţie de 55% transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea şi BRD, în valoare cumulată de 14,6 milioane lei (3,3 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor în piaţa principală, cu transferuri de 6,4 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,45%, la 0,444 lei.

Acţiunile BRD au consemnat operaţiuni de 8,2 milioane lei, sumă din care 7,1 milioane euro au reprezentat valoarea a patru deal-uri cu 0,09% din titlurile BRD. Titlurile au fost cedate la acelaşi preţ, de 10,8 lei, cu 0,92% sub închiderea de marţi. Pe piaţa principală, acţiunile băncii au încheiat tot la 10,8 lei.

"BRD a fost singura acţiune care s-a menţinut cam la acest nivel în ultima perioadă şi asta pentru că Societe Generale (acţionarul majoritar al BRD - n.r.) a tot cumpărat pachetele care erau scoase la vânzare. Probabil că la vânzare sunt fonduri de investiţii, care vor să iasă de pe anumite poziţii", a comentat brokerul.

Titlurile OMV Petrom au avansat cu 2,11%, la 0,3247 lei, pe un rulaj de 706.000 de lei.

În primele minute, acţiunile OMV Petrom au urcat cu până la 4,4%, însă volumele tranzacţionate au fost reduse.

Grupul a anunţat un profit record pentru primele nouă luni, de 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), depăşind astfel câştigul înregistrat pe tot parcursul anului 2010. De asemenea, Petrom a înregistrat un profit trimestrial record de 1,1 miliarde lei.

"Din păcate este o atmosferă care ne împiedică şi pe noi, brokerii, să mergem să vorbim cu clienţii. Ai ce să le recomanzi să cumpere, pentru că sunt companii cu rezultate bune şi care sunt subevaluate pe bursă, însă de la toată nebunia asta de pe extern este aproape imposibil să convingi pe cineva să cumpere", a conchis Ceucă.

Pe piaţa produselor structurate au fost transferate titluri de 5,6 milioane lei (1,3 milioane euro), astfel că lichiditatea totală a BVB a fost de 32,1 milioane lei (7,4 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat operaţiuni de 333.000 de lei, sumă cu puţin sub rulajul şedinţei precedente, de 352.000 de lei.

Titlurile firmei Mecanica Roteş (METY), societate controlată de omul de afaceri Cătălin Chelu, au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 237.000 de lei. Ceă mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,08 lei, cu 15,61% sub cotaţia precedentă.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2,3%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est consemnau corecţii cuprinse între 0,5% şi 4,2%.
Scăderile pieţelor au fost cauzate te temerile investitorilor cu privire la datoriile suverane ale Italiei, a treia mare economie a zonei euro. Italia este percepută drept următoarea victimă a crizei datoriilor de stat din cauza incapacităţii guvernului de a implementa măsurile şi reformele necesare pentru recâştigarea credibilităţii.

În acest context, randamentul obligaţiunilor italiene cu maturitate la 10 ani a urcat peste 7%, nivel care anterior a determinat Grecia, Portugalia şi Irlanda să declare datoriile drept nesustenabile şi să apeleze la ajutor financiar internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO