Burse - Fonduri mutuale

Bursa a scăzut marţi cu 0,4%, influenţată de corecţiile de pe bursele externe

Bursa a scăzut marţi cu 0,4%, influenţată de corecţiile de pe bursele externe

Autor: Stefan Musgociu

16.08.2011, 17:41 197

Bursa de la Bucureşti a scăzut marţi cu 0,37%, într-o piaţă în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare nu au reacţionat la datele privind evoluţia PIB-ului în România, însă au fost influenţaţi de reintrarea burselor externe în teritoriu negativ.

În prima jumătate de oră, bursa de la Bucureşti a fost pe creştere cu peste 1%, într-o piaţă fără reacţie la informaţiile INS privind evoluţia economiei. Produsul Intern Brut a avansat în al doilea trimestru cu 0,2% faţă de trimestrul anterior şi cu 0,3% comparativ cu perioada similară din 2010 (date ajustate sezonier).

După ora 10:30, preţurile celor mai multe acţiuni de la BVB au coborât uşor sub ultimele cotaţii de vineri, odată cu întoarcerea burselor europene pe scădere, influenţate de publicarea datelor privind economia Germaniei.

Primele informaţii statistice au arătat că avansul economic al celei mai mari economii din Europa a încetinit la 0,1% în trimestrul al doilea, de la 1,3% în primele trei luni, şi au generat pesimism în piaţă privind situaţia din zona euro ca întreg.

Cei mai mulţi investitori de la BVB au trecut pe poziţii de aşteptare, astfel că la închiderea şedinţei doar 14 acţiuni din cele 78 de titluri listate consemnau rulaje mai mari de 100.000 de lei.

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, spune că lichiditatea redusă poate fi explicată în parte de minivacanţa în care se află unii investitori, cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

"În plus, creşterea anemică a PIB-ului din al doilea trimestru nu a fost genul de ştire care să impulsioneze piaţa. Chiar dacă rezultatele financiare semestriale anunţate de unele companii au fost foarte bune, ele nu au reuşit să capteze atenţia investitorilor decât pentru o perioadă scurtă de timp, întrucât toată lumea este mai atentă la evoluţia pieţelor externe, care continuă evoluţia gen pendul", a declarat Tod pentru Mediafax.

La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere uşoară, cu 0,53%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,43% sub închiderea de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,77%.

Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a crescut cu 0,44%.

Tod crede că cei mai mulţi investitori de pe piaţa locală vor continua să fie precauţi la tranzacţionare, până când pieţele externe nu vor da semnale clare de stabilizare sau de intrare pe un trend clar.

"Nu prea văd ce mai pot face Germania şi Franţa pentru a calma pieţele. Doar să încerce să facă un minister de finanţe european care să gestioneze bugetele tuturor ţărilor. Altceva ce să mai facă? Bani au băgat în pieţe, au interzis şi short selling-ul. Nu pot plăti datoriile Italiei, Spaniei etc. Până la urmă situaţia rămâne încertă pe termen scurt. Americanii au câştigat timp cu majorarea plafonului de îndatorare, la fel cum a făcut şi Grecia, însă rămâne de văzut dacă Italia şi Spania vor putea face la fel. O soluţie ar fi să se încerce recuperarea deficitelor pe baza creşterii economice, dar nu prea se mai vede creştere economică", a afirmat brokerul.
El consideră că deşi investitorii vor să vadă noi măsuri de austeritate în statele îndatorate astfel de programe sunt greu de aplicat, mai ales în statele unde urmează în 2012 alegeri.
Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni de 35,3 milioane lei (8,2 milioane euro), valoare cu 20% sub rulajul sesiunii precedente, de 44,3 milioane lei (10,3 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să se claseze pe prima poziţie în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 23,2 milioane lei, şi au asigurat 66% din rulajul bursei. Preţul acestor titluri a crescut cu 2%, la 0,4699 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO