Burse - Fonduri mutuale

Bursa a închis în scădere, rulajul a fost mai mic cu o treime

Bursa a închis în scădere, rulajul a fost mai mic cu o treime

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

02.11.2011, 17:50 161

Bursa a scăzut miercuri cu 0,42%, pe o lichiditate mai redusă cu o treime, într-o piaţă în care unii investitori au început să marcheze o parte din profitul înregistrat pe acţiunile Azomureş (AZO) în ultimele două zile, astfel că preţul acestor titluri a consemnat o corecţie de 3,62%.

Piaţa a avansat uşor în prima jumătate de oră, după care a trecut pe scădere. Deşi o parte dintre acţiuni au revenit pe creştere uşoară în partea a doua a şedinţei, rulajele au continuat să fie reduse, astfel că brokerii cred că cei mai mulţi investitori au revenit pe poziţii de aşteptare.

"În condiţiile evenimentelor privind criza datoriilor suverane în ultima perioadă, trecerea în modulul «aşteptare» este o opţiune de înţeles pentru cei mai mulţi investitori, pentru că este firească tentaţia de a aştepta în vederea unor achiziţii mai ieftine peste un timp relativ scurt, judecată care este încurajată de volatilitatea ridicată a pieţelor", a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu.

El a arătat că piaţa locală va continua să urmeze linia burselor externe, dar că în raport cu alte pieţe din regiune traiectoria ar trebui să fie mai amplă.

"Motivul simplu este că emitenţii importanţi din România sunt în prezent mai ieftini şi au o îndatorare mai scăzută, iar România sub umbrela acordului cu FMI şi-a îmbunătăţit profilul de risc în ultimul an. Din păcate, inconvenientul unei burse mici precum BVB este că atunci când pieţele de acţiuni îşi revin, o recuperare pe volume ridicate se va face simţită mai târziu la Bucureşti pentru că investitorii vor marca mai întâi oportunităţile de pe pieţele mai lichide", a afirmat brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,43%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,31% peste nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut uşor, cu 0,16%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a scăzut cu 0,21%.

"Cred că acţiunile Fondul Proprietatea, Petrom şi Transgaz sunt cele mai bune recomandări din zona companiilor lichide, deşi şi Antibiotice Iaşi cred că va confirma în continuare cu rezultate foarte bune. Bursa de la Bucureşti este favorizată de faptul că emitenţii cei mai importanţi sunt din zona sectoarelor defensive, precum energie, utilităţi, pharma, care în condiţiile actuale de incertitudine ar trebui să fie preferate de investitorii de cursă lungă", a afirmat Căruntu.

El spune că bursa este dominată de speculatori, arătând că fondurile de pensii sau investiţii cu plasamente pe termen lung au pondere redusă în free float-ul BVB.

"După calculele noastre, fondurile mutuale şi de pensii din România deţin în jur de 5% din valoarea free float-ului BVB. Ca atare, fără investitori instituţionali puternici autohtoni care să controleze o bună parte din free float-ul BVB, este clar că mişcările acţiunilor locale sunt induse de capitalul străin. Aceasta este o slăbiciune importantă a BVB şi un motiv pentru care piaţa este mai volatilă decât altele din regiune, fiind cu precădere dominată de investitorii pe termen scurt, de speculatori", a spus analistul.

Titlurile Azomureş au scăzut cu 3,62%, după ce în precedentele două zile cotaţia a urcat accelerat cu 54%, datorită anunţului unei posibile preluări indirecte a combinatului de către traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa Holding. Dacă Ameropa va prelua indirect controlul la Azomureş ar putea fi obligată să lanseze o ofertă de preluare, întrucât va depăşi pragul de 33% din acţiuni de la care trebuie lansată o astfel de ofertă.

La finalul şedinţei de miercuri, acţiunile Azomureş erau cotate la 1,25 lei şi consemnau al cincilea rulaj din piaţă, de 1,1 milioane lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 20,3 milioane lei (4,7 milioane euro), sumă cu 30% mai redusă decât rulajul de marţi, de 28,7 milioane lei (6,6 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea şi Erste (EBS) s-au plasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu transferuri de 6 milioane lei şi, respectiv, de 5,4 milioane lei.

La finalul zilei, titlurile FP erau cotate la 0,4402 lei, preţ cu 0,18% sub închiderea de marţi.

Cotaţia acţiunilor băncii austriece a scăzut cu 5,94%, influenţată de corecţia, de 5,13%, înregistrată pe bursa de la Viena. Cea mai recentă tranzacţie de la BVB a fost realizată la 64,9 lei (14,93 euro), iar pe piaţa din Austria, preţul a ajuns la 14,8 euro.

O parte dintre speculatori au continuat să fie activi pe piaţa derivatelor, unde au fost transferate produse structurate şi contracte futures de câte 3,7 milioane lei.

Pe piaţa Rasdaq operaţiunile au însumat doar 296.000 de lei, valoare uşor sub rulajul sesiunii precedente, de 322.000 de lei.

Acţiunile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 133.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,45%, la 0,1088 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,2%, însă majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere. Bursele din SUA au deschis în creştere cu peste 1%, după publicarea unor date peste aşteptări privind piaţa muncii din SUA.

Investitorii aşteaptă miercuri şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale Americane (Fed) şi declaraţiile care vor urma din partea oficialilor, acestea putând oferi indicii pentru noi măsuri de susţinere a economiei SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO