Burse - Fonduri mutuale

Bursa a adus ieri panica in randul investitorilor, dar si castiguri celor cu nervii tari

Bursa a adus ieri panica in randul investitorilor, dar si castiguri celor cu nervii tari

Click pentru imaginea marita

23.01.2008, 19:01 33

Bursa a intins la maxim nervii investitorilor ieri, avand una dintre cele mai agitate sedinte din ultimii ani, cu scaderi abrupte in deschidere si reveniri importante pe parcurs. Telefoanele brokerilor au sunat in continuu, iar investitorii in fonduri mutuale au intrat si ei in panica. Pe Sibiu, unii investitori au pierdut toti banii.
SIF-urile s-au prabusit cu aproape 10% in deschiderea sedintei de ieri, la fel ca si principalele actiuni lichide de pe Bursa, scene de cosmar pe care investitorii, dar si brokerii mai noi pe piata nu au avut pana acum ocazia sa le vada.
"Nu am mai vazut astfel de scaderi de la criza din 1997-1998. Parca prin 2001 a mai fost o scadere asemanatoare", spunea ieri Nicolae Ghergus, presedintele Confident Invest, unul dintre cei mai vechi brokeri de la Bursa.
Totul a pornit de la caderea burselor asiatice, care au cazut ieri cu peste 7%, in unele cazuri chiar cu 10% pe fondul stirilor negative privind economia SUA. Bursele europene au deschis la randul lor sedinta de ieri cu scaderi importante, indicele Bursei din Frankfurt pierzand peste 5%, panica punand stapanire pe toate pietele care erau in acel moment deschise.
Ulterior, pietele europene si-au mai revenit si, odata cu ele, si Bursa de la Bucuresti, care insa nu a reusit sa recupereze in totalitate pierderile. Brokerii spun ca cel mai ingrijorator lucru in legatura cu aceste scaderi este faptul ca nu se intrevad semnale pozitive care sa determine o revenire a pietelor.
"Motivele acestor scaderi sunt mai putin importante in aceste momente. Mai grav este faptul ca nu se vad perspective imbucuratoare. Zilele care urmeaza vor fi cruciale pentru bursa de la noi si pentru pietele internationale, deoarece, dupa astfel de scaderi, investitorii isi repozitioneaza pozitiile fata de asteptarile generale, iar sentimentul este tot mai negativ", a explicat Nicolae Ghergus.
Anuntul bancii centrale americane (Fed) de a reduce dobanda de referinta cu 0,75% ar putea tempera pentru moment scaderile. Decizia Fed a venit tocmai in urma scaderilor mari de pe pietele asiatice si europene. Ieri, bursele americane au deschis cu scaderi de sub 3%.
Chiar si asa, brokerii sunt departe de a fi optimisti. In vreme ce unii dintre ei spun ca bursa nu poate scadea mai jos de atat, altii considera ca, in eventualitatea unor noi stiri negative privind economia americana, scaderile ar putea continua.
"Intrebarea nu este daca piata va scadea maine, ci cu cat va scadea", spunea ieri un broker.
Chiar si asa, scaderile de ieri au oferit posibilitati de castig pentru investitorii care au speculat diferentele mari de pret din timpul zilei. Atat pe Bursa de la Bucuresti, cat si pe Bursa futures din Sibiu, investitorii au putut obtine castiguri substantiale. Cei care au pariat gresit insa au pierdut foarte mult.
"Au fost foarte multi speculatori in piata care au vanat diferentele de pret de pe parcursul zilei care au fost ajutati si de volume ridicate din piata. Cei care au mizat pe o intoarcere a cotatiilor au pierdut si 80% in ultimele doua zile pe piata futures", spune Mirabela Coos, trader pe derivate la societatea de intermediere Broker Cluj.

Administratorii de fonduri sunt mai optimisti.
Administratorii de fonduri mutuale incearca sa faca nota discordanta cu panica care a acaparat Bursa in acest inceput de an, chiar daca primesc telefoane de la investitori si nu vad semne de redresare a pietei decat din al doilea semestru.
"In aceasta perioada, piata de capital nu mai urmeaza o logica anume, este mai mult haotica si instinctuala. In aceste momente nu mai conteaza analiza fundamentala atunci cand vine vorba despre marcarea profitului sau a pierderii. Sentimentul investitorilor este cel care dicteaza in luarea deciziilor", spune Leondard Visan, presedintele societatii de administrare Investica.
Despre o "Bursa emotionala" vorbeste si Serban Nascu, vicepresedintele societatii Target Asset Management, adaugand ca "se exagereaza efectele negative ale evenimentelor economice pe plan mondial. Acestea apar supradimensionate pe Bursa".
Pe de alta parte, Corneliu Stanciu, director general al societatii de administrare a investitiilor Zepter, este de parere ca tocmai in al doilea semestru al anului piata locala de capital va da semne de revenire.
Principalii performeri din industria fondurilor mutuale afisau ieri scaderi puternice ale randamentului fata de sfarsitul anului trecut. Fondul de actiuni BT Maxim a raportat un randament negativ de 14% de la inceputul anului. Active Dinamic, fond de actiuni, incheia ziua cu minus 12,1%, in timp ce fondul de actiuni Omninvest raporta o depreciere a unitatii de fond de 11,6%. Randamentul KD Maximus, performerul anului trecut, a fost de minus 9,8% in primele 22 de zile ale anului. "Nu sunt pesimist atunci cand spun ca situatia este foarte neagra, ci doar realist. Este evident ca bursele mari din Europa si SUA au probleme", continua Visan de la Investica.
Administratorii de fonduri nu se asteapta la retrageri masive ale investitorilor in aceasta perioada, spre deosebire de vanzarile masive de care au parte brokerii.
Ingrijorarile investitorilor exista si s-au concretizat cel mai adesea in telefoane la sediul societatii de administrare pentru a cere explicatii legate de evolutia pietei.
"Investitorii in fonduri mutuale sunt mai calmi decat clientii brokerilor. Am primit telefoane de la investitori care cereau explicatii despre ceea ce se intampla, nu pentru a cere sa iasa din fond. Nivelul rascumpararilor nu a crescut in aceasta perioada", explica Nascu de la Target AM, adaugand ca "atmosfera este mai agitata in aceasta perioada la brokeri".
" Cred ca anul acesta va fi anul deciziilor rapide si al flexibilitatii. Vor face randamente administratorii care sa misca repede, mentinerea unor pozitii mai mult timp nefiind recomandata", spune Visan de la Investica.
"Nu se va prabusi economia mondiala, este vorba despre o criza in care instinctul este cel care dicteaza. Ma astept la o usoara revenire a Bursei dupa data de 25 ianuarie cand vor incepe sa apara rezultatele financiare pe anul trecut la principalele companii", afirma Stanciu de la SAI Zepter, in timp ce Nascu de la Target conchide optimist ca "situatia se va linisti in cateva luni de zile".


Cum s-a putut castiga ieri pe Bursa

Actiunile principalelor companii de la Bursa au inchis sedinta de tranzactionare de ieri cu noi scaderi semnificative, dar volatilitatea record de pe parcursul sedintei a oferit si oportunitati bune de castig. Investitorii care au cumparat pe minimele din deschiderea sedintei si au vandut catre final, cand piata si-a mai revenit, au putut sa castige chiar peste 10%.
SIF-urile au deschis sedinta de ieri cu o scadere medie de 9%, insa au recuperat pe parcursul sedintei cea mai mare parte a pierderii. Diferenta dintre maximul atins ieri de indicele BET-Fi si minimul din deschidere a fost de 7,5%, oferind investitorilor posibilitatea unui castig cat dobanda bancara pe un an. Cei care au speculat pe Sibiu au putut castiga chiar mai mult.
Actiunile Antibiotice Iasi (ATB) au pierdut peste 11% in debutul sedintei, coborand la un minim de 1,54 lei/actiune. Pana in final, acestea au recuperat cea mai mare parte a pierderii, inchizand la 1,73 lei/actiune. Astfel, cine a cumparat pe minim a putut castiga ieri circa 13%, adica mai mult de jumatate din castigul adus de titlurile producatorului de medicamente anul trecut, care a fost de 20%.
Pe Broker Cluj (BRK) si SIF Transilvania (SIF3) speculatorii au putut castiga, de asemenea, peste 10%. Si titlurile bancilor au adus castiguri de aproape 10% investitorilor care au cumparat in deschidere, desi au inchis sedinta cu pierderi de 5,6% in cazul Bancii Transilvania (TLV) si de 4,8% in cazul BRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO