Burse - Fonduri mutuale

Bucurestiul face nota discordanta cu Europa pe Bursa

04.09.2007, 17:49 27

Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni de pe Bursa de la Bucuresti, a pierdut ieri 0,8% si a coborat sub pragul de 10.200 de puncte. Toate acestea se intampla in timp ce bursele importante ale Europei au ramas toata ziua pe verde, cu un avans minim, e adevarat.
Brokerii spun insa ca pe termen mediu evolutia pietei de capital din Romania nu va putea face abstractie de miscarea pietelor internationale.
"Evolutia Bursei de la noi va fi si in continuare corelata cu cea a celorlalte piete din zona. Piata a avut insa de castigat prin aderarea la Uniunea Europeana, pentru ca asta inseamna ca pe termen lung libera circulatie din cadrul Uniunii va duce la o convergenta a situatiei economice din diferitele tari. Acest lucru va diminua si efectele unei eventuale caderi serioase a Bursei americane pe viitor", spune Mihai Sfintescu, directorul general al societatii de consultanta in domeniul achizitiilor private equity Abilito Capital.
Societatile de investitii financiare raman in continuare in atentia pietei, desi inregistreaza volume reduse ale rulajelor. De altfel, intreaga piata reglementata a totalizat ieri 6,7 milioane de euro, din care rulajele cu titlurile Broker, cele mai lichide din piata, au reprezentat 1,3 milioane de euro. Minimul in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor intr-o sedinta a fost atins la sfarsitul lunii mai cand s-au tranzactionat actiuni in valoare de numai 5,8 milioane de euro.
Cele cinci societati de investitii financiare, care au fost printre marii perdanti ai corectiei din prima jumatate a lunii august, si-au revenit destul de bine si au recuperat rapid terenul. BET-FI, indicele acestora, a ajuns sa depaseasca indicele general al pietei, BET-C, si are acum o performanta de 35% fata de inceputul anului.
"Intr-o perioada de revenire a cotatiilor pe pietele internationale este normal ca societatile de investitii financiare sa castige sustinut. Ele sunt mai puternic corelate cu bursele internationale datorita faptului ca sunt preferate de investitorii institutionali din afara", spune Mihai Sfintescu.
El nu este insa foarte optimist in ceea ce priveste evolutia pietei americane si spune ca se asteapta la o inrautatire a situatiei de pe piata creditelor ipotecare in conditiile in care, spune el, rata somajului este una scazuta in Statele Unite, iar numarul celor care nu si-au achitat dobanzile catre banci este foarte mare.

Titlurile Broker Cluj (BRK), societatea de servicii de investitii financiare listata pe Busa, au urcat ieri cu 3,1% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 1,3 mil. euro (4,3 mil. lei). Broker a realizat cel mai ridicat rulaj de pe piata regular ieri. Evolutia vine dupa ce Consiliul de Administrare al companiei a propus o noua majorare a capitalului societatii cu 5,62 mil. euro (18 mil. lei). Majorarea se va face din nou prin aport din partea actionarilor, acestia urmand sa plateasca 0,75 lei/actiune. Pe primele opt luni ale acestui an intermediarul a reusit un profit de circa 35 mil. lei, conform conducerii. Ultima tranzactie cu titlurile Broker Cluj s-a perfectat ieri la un pret de 2,99 lei/actiune.

Actiunile SIF Muntenia (SIF 4) au urcat in ultima sedinta cu 0,77% pe fondul unei valori a tranzactiilor redusa, de 1,3 milioane de lei. De altfel, toate cele cinci societati de investitii financiare trec printr-o perioada mai slaba in ceea ce priveste lichiditatea. Piata intreaga a inregistrat in ultimele sedinte valori scazute ale rulajelor, iar brokerii spun ca de vina este incertitudinea care s-a instalat pe Bursa din cauza caderilor puternice inregistrate in prima jumatate a lunii trecute. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Muntenia s-a perfectat la un pret de 2,61lei/actiune. Cotatia mai are insa mult de recuperat pentru a atinge maximele de la sfarsitul lui iunie, de peste 3 lei/actiune.

Titlurile Energopetrol (ENP), companie cu afaceri in domeniul serviciilor pentru industria petroliera, au sarit in ultima sedinta de tranzactionare cu maximul permis, aproape 15%. Cumparatorii au introdus ordine agresive in piata, iar vanzatorii au speculat aprecierea, in a doua jumatate a sedintei emitentul nemaiavand nicio actiune la vanzare. Evolutia acestei actiuni a fost una foarte profitabila pentru cei care o poseda in portofoliu, numai in luna trecuta cotatia acesteia urcand cu 40%. Energopetrol a beneficiat si de stirea vanzarii grupului Rompetrol care a adus o miscare puternic asecendenta pe titlurile petroliere. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 6,4 lei/actiune.

Actiunile Iproeb Bistrita (IPRU), companie care se ocupa cu productia de cabluri electrice si optice, au urcat sustinut in sedinta de luni cu 4,23%. Perioada de corectie din prima jumatate a lunii trecute a insemnat pentru actiunile Iproeb o lunga acumulare, in care pretul a cazut pana aproape de 8 lei/actiune. Nici rezultatele financiare nu au reusit sa revigoreze sustenabil cotatia si doar revenirea puternica a intregii piete a adus aprecieri consistente pe acest emitent. Compania a raportat pe primele sase luni un profit net in crestere cu 72% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 1,81 mil. euro (6 mil. lei). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 9,85 lei/actiune.

Titlurile Ceramica Iasi (CERE), producator roman de materiale de constructii, au inchis ieri la aceeasi valoare ca si in sedinta de vineri. In timpul tranzactionarii de luni, titlurile Ceramica au inregistrat si un avans moderat, in conditiile in care Consiliul Concurentei a anuntat ca a autorizat preluarea pachetului majoritar de actiuni ale companiei iesene de catre firma olandeza Ugirofin, controlata indirect de mai multe fonduri de investitii controlate de grupul american Advent International. Ceramica a raportat pe primele sase luni un profit dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 1,94 mil. euro (6,4 mil. lei). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 17,8 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO