Burse - Fonduri mutuale

Bucur Obor, compania cu mai mult cash în conturi decât valoarea pe bursă

Bucur Obor, compania cu mai mult cash în conturi decât valoare pe bursă

Autor: Adrian Cojocar

02.01.2012, 11:46 2244

Bucur Obor Bucureşti (BUCU), compania care deţine complexul comercial cu acelaşi nume din Capitală, deţinea la data de 30 iunie lichidităţi în conturi la bănci în valoare de 36,5 mil. lei (8,5 mil. euro) mai mult decât întreaga valoare de piaţă a companiei, care era evaluată la data de 22 decembrie la 26,7 mil. lei (6,2 mil. euro). Totodată, datoriile firmei erau la aceeaşi dată nesemnificative, respectiv de 3 mil. lei.

Totuşi investitorii de pe bursă ar putea să nu beneficieze de cash-ul pe care compania îl deţine atât timp cât aceasta nu acordă dividende sau nu se schimbă proprietarul companiei. Totodată, acţiunile Bucur Obor sunt puţin tranzacţionate, având o lichiditate redusă.

Firma, care-şi realizează cea mai mare parte a câştigurilor din închirierea de spaţii comerciale, nu a mai distribuit dividende către acţionari din anul 2004.

Lichidităţile importante deţinute de BucurObor provin în principal din anii anteriori când compania a înregistrat profituri importante. În 2008 şi 2009 câştigul net anual al companiei s-a învârtit în jurul cifrei de 9 mil. lei.

În primele nouă luni ale acestui an Bucur Obor Bucureşti a realizat un câştig net record, de 12,7 mil. lei, dublu faţă de cel din perioada similară a anului precedent.

Profitul înregistrat în acest an a fost influenţat favorabil de anularea unor provizioane în valoare de 8,5 mil. lei, se arată în raportul companiei.

Firma deţine spaţii comerciale pe o suprafaţă de circa 9.000 de metri pătraţi şi în primele nouă luni gradul de închiriere a fost de aproape 48%.
Datorită reevaluării depozitelor în valută deţinute la bănci de Bucur Obor, firma a câştigat la 30 septembrie 1,84 mil. lei şi a încasat dobânzi de 1,2 mil. lei în primele trei trimestre ale anului.

La 30 iunie Bucur Obor avea o valoare contabilă de 71,3 mil. lei (16,5 mil. euro), de 2,6 ori mai mult decât capitalizarea de piaţă a societăţii.

Principalii acţionari ai companiei sunt Laurenţiu Postavaru, cu 28,68% din acţiuni şi Gelu Manea, cu o deţinere de 16,05% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO