Burse - Fonduri mutuale

BT răscumpără milioane de acţiuni. Cine se va bucura de ele?

BT răscumpără milioane de acţiuni. Cine se va bucura de ele?

Autor: Andrei Chirileasa

30.01.2012, 00:00 3463

Banca Transilvania a fost cel mai activ cumpărător de acţiuni TLV în primele trei săptămâni ale anului. Achiziţiile de acţiuni ale băncii au reprezentat 8% din transferurile totale derulate în această perioadă pe bursă.

Banca din Cluj a demarat la finalul anului trecut programul de răscumpărare a unui pachet de 14 milioane de acţiuni, reprezentând 0,79% din capitalul băncii. Acţiunile răscumpărate vor fi distribuite către salariaţii băncii în cadrul unor programe de fidelizare care vor fi derulate în următorii trei ani.

Banca nu a publicat până acum detaliile programelor de fidelizare. Banca Transilvania este una dintre puţinele companii care au utilizat mecanismele pieţei de capital în ultimii 15 ani, atât pentru atragerea de capital în vederea finanţării operaţiunilor, cât şi pentru stimularea angajaţilor, care au primit acţiuni.

Principalii beneficiari ai programelor de fidelizare derulate de Banca Transilvania au fost managerii, care au primit pachete semnificative de acţiuni în fiecare an. Asta este una dintre explicaţiile faptului că banca din Cluj are în prezent una dintre cele mai sudate echipe manageriale. O parte semnificativă a acţiunilor au mers în ultimii opt ani către directorul general Robert Rekkers, cel care a condus banca din 2002 până anul acesta, când şi-a anunţat demisia. Rekkers a ajuns să deţină un pachet de 0,71% din acţiunile băncii, pachet care valorează pe bursă 2,8 milioane de euro la cotaţiile actuale.

Pe lângă acţiunile achiziţionate în cadrul programelor de fidelizare sau în majorările de capital, Rekkers a fost şi un cumpărător activ pe bursă, realizând periodic achiziţii de câteva mii de euro.

Cea mai recentă a fost raportată chiar pe 14 decembrie 2011, când Rekkers a cumpărat 10.000 de acţiuni la preţul de 0,885 lei, plătind puţin peste 2.000 de euro. În acel moment nimic nu prevestea plecarea sa de la conducerea băncii, care a fost anunţată oficial pe 20 ianuarie.

Acţiunile pe care Banca Transilvania le cumpără în această perioadă ar putea fi oferite viitorului director general. Deocamdată, conducerea executivă a băncii a fost preluată de Peter Franklin, care a fost până acum membru neexecutiv al consiliului de administraţie din partea BERD. Franklin nu deţine acţiuni TLV.

Printre managerii care au primit acţiuni se numără şi Nicolae Tarcea, directorul general adjunct, care deţinea la finalul lui 2010 un pachet de 0,05% din capitalul băncii, în valoare de circa 200.000 de euro.

Dintre oamenii din conducerea Băncii Transilvania, cele mai multe acţiuni le deţine Horia Ciorcilă, fondatorul băncii, care este în prezent preşedintele consiliului de administraţie. El deţinea la finalul lui 2010 un pachet de 4,9% din acţiuni, evaluat acum pe bursă la 19 milioane de euro.

Cei mai mari acţionari ai băncii, alături de Ciorcilă, sunt BERD, cu 15% din acţiuni, SIF Moldova şi SIF Oltenia cu câte 5%, SIF Banat-Crişana cu circa 4,5% şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, cu 3,5% din acţiuni.

Acţiunile Băncii Transilvania au fost destul de puternic lovite anul trecut de evoluţia negativă a pieţelor de capital, însă au rezistat mai bine decât acţiunile băncilor austriece, germane sau franceze.

În ultima lună însă acţiunile TLV şi-au mai revenit, câştigând 15% faţă de minimul atins pe 20 decembrie. Capitalizarea a urcat astfel la 390 de milioane de euro.

Investitorii aşteaptă acum rezultatele financiare preliminare pe 2011 pe care Banca Transilvania urmează să le facă publice pe 1 februarie, conform calendarului publicat pe bursă.

În primele nouă luni din 2011, Banca Transilvania a raportat un profit net de 106,9 milioane de lei (25 milioane de euro), în creştere cu 53% faţă de perioada similară a lui 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO