Burse - Fonduri mutuale

BT incaseaza 11 mil. euro din vanzarea fondului de pensii BT Aegon

07.01.2009, 19:16 29

Banca Transilvania va incasa 11 milioane de euro din vanzarea a 50% din actiunile fondului de pensii private obligatorii (pilonul II) BT Aegon catre grupul olandez Aegon. In urma acestei tranzactii, olandezii vor ajunge sa detina integral fondul de pensii, numarul opt pe piata de profil, cu circa 120.000 de participanti.

"Aegon si Banca Transilvania vor ramane in continuare parteneri. In cadrul acestei tranzactii, cele doua companii vor semna un contract de distributie, care va acoperi atat asigurarile de viata, cat si produsele de pensii. Acest contract se va finaliza in saptamanile urmatoare, Banca Transilvania si Aegon urmand sa beneficieze de cresterile previzionate pentru urmatorii ani in Romania, pe piata asigurarilor si a pensiilor private", au declarat reprezentantii celor doua parti.
Vanzarea participatiei detinute la fondul de pensii BT Aegon este cea mai recenta dintr-un sir de tranzactii in care a fost implicata in ultimul an Banca Transilvania.
In decembrie 2007 banca si-a vandut pachetul de 90% detinut la BT Asigurari catre francezii de la Groupama pentru suma de 90 de milioane de euro. In primavara lui 2008 BT si-a vandut participatia de 25% la Asiban, alaturi de BCR, BRD-SocGen si CEC, care detineau aceleasi pachete, fiecare banca incasand 87,5 mil. euro. BT a castigat astfel aproape 190 mil. euro din vanzarea participatiilor la companiile de asigurari si fondul de pensii.
"BT a decis sa-si vanda participatia la BT Aegon ca parte a strategiei de alocare a resurselor si de concentrare a eforturilor sale de crestere in principalul sau domeniu de activitate, cel bancar. Tranzactia este estimata sa se finalizeze in cursul celui de-al doilea trimestru al anului 2009, in functie de obtinerea aprobarilor necesare de la autoritatile de resort", au mai spus reprezentantii celor doua parti.
Pretul platit de Aegon pentru un client al fondului de pensii este de circa 183 de euro, iar intregul fond este evaluat la 22 de milioane de euro. Pe piata pensiilor private, estimarile jucatorilor arata ca in cazul unei fuziuni sau achizitii pretul platit pentru un participant este situat intre 80 si peste 200 de euro, in functie de fond.
Fondul BT Aegon a fost creat in 2007 ca un joint-venture intre Banca Transilvania si olandezii de la Aegon, avand un capital social de 61,8 mil. lei (peste 15 mil. euro). La intrarea pe piata, fondul si-a propus sa ajunga in top cinci, dar acum ocupa pozitia a opta. In prezent, BT Aegon are active nete de circa 23 mil. lei (5,7 mil. euro).
Alte deal-uri care s-au anuntat pe piata pensiilor private sunt fuziunile Omniasig-BCR si Interamerican-Bancpost.
Aegon este unul dintre cele mai mari grupuri financiare, cu activitati in 20 de tari din Europa, Asia, America de Nord si de Sud, 32.000 de angajati si circa 40 de milioane de clienti.
In 2007 olandezii au obtinut un profit brut de 2,64 miliarde de euro si vanzari noi de asigurari de viata in valoare de 3,27 miliarde de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO