Burse - Fonduri mutuale

Brokerul fotbalistilor a castigat 37% intr-o zi pe Braiconf

Brokerul fotbalistilor a castigat 37% intr-o zi pe Braiconf

Click pentru imaginea marita

09.10.2006, 19:19 137

Fondul de investitii Eastern Eagle a cumparat vineri un pachet de 20% din actiunile producatorului de confectii Braiconf Braila.
Vanzatorul a fost Catalin Toderita, un fost broker cunoscut pe piata ca "brokerul fotbalistilor", care cumparase, impreuna cu sotia lui, 15% din Braiconf de la un alt fond de investitii, cu numai o zi in urma.
Toderita este actionarul majoritar al unei foste societati de brokeraj - Financial Investments, in prezent o simpla societate comerciala, dupa ce in 2004 CNVM i-a retras autorizatia de functionare in urma unei serii de nereguli.
Toderita a atacat decizia CNVM, procesul aflandu-se inca pe rol. Mai mult, impotriva fostului broker, procurorii au declansat inceperea urmaririi penale, si acest proces aflandu-se inca pe rolul instantei, potrivit lui Toderita.
Toderita a vandut vineri pachetul de 20% din Braiconf prin intermediul a doua tranzactii speciale, realizate la pretul de 0,685 lei/actiune, valoarea operatiunilor fiind de 1,75 milioane de euro.
Joi el cumparase in nume propriu circa 9% din actiunile Braiconf, la un pret de 0,5 lei/actiune, in timp ce sotia lui cumparase peste 6% la acelasi pret.
Vanzatorul a fost atunci fondul de investitii Romanian Reconstruction (Cyprus) care cauta de mai bine de un an cumparator pentru titlurile detinute. Din cele doua tranzactii de saptamana trecuta, el a castigat 37%, adica circa 0,35 milioane de euro.
"Eu am vandut pachetul de 20%, iar cumparatorul a fost fondul de investitii Eastern Eagle. Inainte de achizitiile facute joi, mai detineam impreuna cu sotia mea circa 5% din capital si dupa aceste vanzari mai avem circa 1-2%", a precizat Catalin Toderita, care a mai spus ca detinea actiunile pentru el insusi, nu pentru o alta persoana.
Cu toate ca a vandut actiunile la un pret mai ridicat fata de cursul la care cumparase celelalte pachete joi, Toderita spune ca per ansamblu pe Braiconf a iesit in pierdere.
"Nu am castigat bani pe Braiconf, dimpotriva, am pierdut. Eu aveam de mai mult timp actiuni cumparate la Braiconf si am mai cumparat acum pentru a-mi imbunatati media", spune Catalin Toderita.
Actiunile Braiconf au facut obiectul unor tranzactii mari pe parcursul acestui an, in vara transferandu-se in cadrul unor astfel de operatiuni peste 10% din titlurile companiei.
Potrivit lui Toderita, principalul cumparator a fost atunci fondul de investitii elvetian Hyposwiss Danube Tiger.
Pretul actiunilor a inregistrat scaderi puternice incepand cu anul trecut, pe masura ce societatea a raportat rezultate slabe, pe fondul concurentei asiatice si a aprecierii leului fata de principalele valute. Catalin Toderita era cunoscut pe piata ca brokerul preferat al fotbalistilor care investeau la Bursa, printre clientii lui aflandu-se si Gheorghe Popescu.
Societatea lui Toderita, Financial Investments, a intermediat si oferta publica pe care Popescu a lansat-o pentru a cumpara un pachet din actiunile producatorului de vin Vincon Vrancea.
Financial Investments a ramas fara autorizatia de functionare dupa ce CNVM constatase incalcarea mai multor prevederi din regulamentele institutiei, printre care inregistrarea unui deficit al capitalului minim net pe o perioada mare de timp, executarea unor ordine date de clienti in defavoarea acestora, la alte preturi decat cele indicate sau neinregistrarea in evidenta contabila a unor operatiuni.
Ulterior, impotriva lui Toderita s-a declansat si urmarirea penala, procurorii acuzandu-l pentru faptul ca acesta a folosit pentru tranzactiile derulate pe contul sau de client al societatii de brokeraj si resursele firmei, el fiind si presedintele consiliului de administratie al acesteia. El a pledat nevinovat la aceste acuzatii.
La finalul primului semestru, Braiconf Braila avea un profit de 0,68 milioane de lei (0,19 milioane de euro), in scadere cu circa 12% fata de castigul inregistrat in perioada similara a anului trecut, in timp ce afacerile companiei se ridicau la 23,2 de milioane de lei (6,55 milioane de euro), valoare apropiata de cea din primele sase luni din 2005.
Actiunile Braiconf sunt listate pe piata RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 0,67 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 8,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO