Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că rulajele de la bursă suferă din cauza corecţiilor externe

Brokerii spun că rulajele de la bursă suferă din cauza...

Autor: Stefan Musgociu, Andrei Chirileasa

19.04.2013, 00:04 577

Bursa a scăzut ieri cu 0,7%, majoritatea titlurilor de la BVB fiind tranzacţionate la preţuri în scădere uşoară încă de la deschidere pe rulaje scăzute care au cumulat 2,8 milioane de euro.

„În ansamblu piaţa locală nu a scăzut foarte mult com­parativ cu pieţele externe, dacă ne uităm la acţiunile com­paniilor mari. Volumele sunt mici momentan pentru că pe pieţele globale sunt corecţii destul de mari, iar investitorii nu direcţionează capital în pieţele mai puţin lichide, cum este România“, a afirmat un broker.

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au coborât cu 17,87%, respectiv cu 25,2 bani, corectându-se în ziua ex-dividend, din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul să încaseze dividende pentru anul trecut. Valoarea cu care acţiunile au coborât este apropiată de dividendul brut pe care SIF Moldova îl va distribui din profitul înregistrat anul trecut, de 24 bani/titlu. Aceste acţiuni au consemnat al patrulea rulaj din piaţă, de 734.000 lei.

SIF Moldova va acorda dividende în valoare cumulată de 124,6 milioane lei din profitul de anul trecut, suma reprezentând 91% din câştigul obţinut, de 137 milioane lei.

Corecţia acţiunilor SIF Moldova a influenţat vizibil indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), astfel că indicele a coborât cu 2,92%. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scă­zut cu 0,86%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,43% sub nivelul de miercuri.

Titlurile Transgaz (TGN) au coborât cu 0,53%, la 189 lei, după ce miercuri au coborât cu 3,55%, ca urmare a publicării preţurilor la care statul a vândut un pachet reprezentând 15% din titlurile companiei. Cotaţia de joi este cu 11,14% şi, respectiv, cu 8,85% peste preţurile la care micii investitori de retail au cumpărat acţiuni Transgaz în oferta secundară, de 170,05 lei şi, respectiv, de 173,63 lei.  Acţiunile cumpărate în ofertă vor putea fi tranzacţionate începând cu data de 26 aprilie, la o zi după decontarea tranzacţiei.

„Probabil că imediat după efectuarea tranzacţiei vom vedea o corecţie, tocmai pentru că unii investitori vor încerca să fructifice imediat profitul pe care îl pot obţine din diferenţa între preţul la care au cumpărat în ofertă şi cel care este la bursă. Pe termen scurt, performanţa acţiunii va depinde de ce se întâmplă pe pieţele externe, pentru că o creştere a aver­siunii la risc este posibil să ducă piaţa în jos. Altfel, randamentul dividendului (care probabil va fi aprobat) este destul de atractiv şi, în mod normal, ar trebui să susţină preţul acţiunii“, a mai spus brokerul.

Investitorii de la BVB au tranzacţionat miercuri acţiuni de 12 milioane lei (2,7 milioane euro), valoare cu 19% decât rulajul de miercuri, de 14,8 milioane lei (3,4 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 6,2 milioane lei, şi au asigurat 52% din rulajul bursei. Preţul a scăzut cu 0,83%, la 0,66 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%, în timp ce pieţele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO