Burse - Fonduri mutuale

Brokerii s-au pregatit pentru o saptamana agitata

28.08.2006, 19:40 11

Bursa a inchis saptamana mai mult pe stagnare, cu o usoara revenire la nivelul SIF-urilor, dupa corectiile din ultimele sedinte.
"Cred ca inceputul de saptamana va fi unul destul de agitat, mai ales marti, in conditiile in care toata lumea va fi cu ochii pe actiunile Transelectrica. Este posibil sa mai asistam la iesiri de numerar din piata in urmatoarele sedinte din partea investitorilor care doresc sa achizitioneze noile titluri listate pe Bursa", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Estinvest.
Volumele au mai revenit vineri, insa se mentin in continuare destul de scazute, tranzactiile realizate pe piata insumand 6,3 milioane de euro.
"Nu ma astept la volume spectaculoase pe parcursul saptamanii urmatoare. Este totusi o perioada slaba a anului din punct de vedere al tranzactionarii pe Bursa, iar volumele aduse de Transelectrica vor fi reduse, in conditiile in care free-float-ul companiei este destul de mic, iar cei mai multi investitori se vor abtine de la vanzare in primele sedinte, in asteptarea unei aprecieri de curs importante", crede Murgoci.
Cele mai multe dintre titlurile lichide s-au mentinut la acelasi nivel de inchidere din sedinta precedenta. Actiunile Petrom s-au aflat in fruntea celor mai tranzactionate titluri, stagnand la nivelul pietei pe un rulaj de peste 1,6 milioane de euro (5,8 milioane de lei).
"Cei care au vandut actiuni Petrom au facut-o probabil in vederea listarii Transelectrica, iar cumparatorii au fost cei care au luat in considerare rezultatele bune raportate de companie, dispunand de lichiditati suplimentare. Nu cred ca se pune problema unor intrari de capital strain pe aceste actiuni", spune Marcel Murgoci.
Indicele BET-FI a castigat aproape 0,7%, pe fondul aprecierilor mai importante a actiunilor SIF Transilvania si SIF Muntenia, care au inregistrat cresteri de 1,5%, respectiv 2%.
Titlurile BRD au castigat 1%, pe un rulaj de 0,25 milioane de euro (aproape 0,9 milioane de lei), in timp ce actiunile Bancii Transilvania au ramas la aceeasi valoare de la finalul sedintei precedente, pe un rulaj foarte scazut.
"Ma astept ca piata sa inregistreze un usor regres in primele trei zile ale saptamanii urmatoare, urmat de o revenire, iar sfarsitul de saptamana sa gaseasca cotatiile in jurul actualelor nivele sau ceva mai sus", spune Marcel Murgoci.

Actiunile Petrom au fost vineri cele mai tranzactionate, cu un rulaj de peste 1,6 milioane de euro (5,8 milioane de lei). "Cursul Petrom cred ca se va mentine in jurul nivelului actual de pret o perioada. Pe parcursul acestei saptamani nu intrevad intrari ale investitorilor noi pe aceste titluri", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest. De la inceputul anului, aceste actiuni au castigat peste 13%, insa pretul de inchidere de vineri este cu circa 18% sub cotatia maxima in acest an. Titlurile Petrom s-au mentinut la acelasi nivel de pret, de 0,54 lei/actiune, din sedinta precedenta. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 8,66 miliarde de euro.

Titlurile SIF Transilvania au castigat 1,5%, valoarea tranzactiilor realizate cu aceste actiuni ridicandu-se la 0,56 milioane de euro (aproape 2 milioane de lei). Brokerii sunt de parere ca SIF-urile isi vor mentine in urmatoarea saptamana tendinta de scadere, stagnand la nivelul pietei, cu usoare corectii in unele sedinte de tranzactionare. Pe plus au inchis saptamana si actiunile SIF Muntenia, care au castigat 2%, restul SIF-urilor mentinandu-se la aceeasi cotatie de joi. Actiunile SIF Transilvania au inchis sedinta la un pret de 2,07 lei/actiune, reprezentand pretul maxim la care aceste titluri s-au tranzactionat pe parcursul sedintei.

Actiunile Rompetrol Well Services (Petros) au inregistrat o crestere de 4,2%, pe fondul unor transferuri mai ridicate decat de obicei, de circa 80.000 de euro (0,28 mil. lei). Divizia de servicii a grupului Rompetrol a obtinut in prima jumatate a anului un profit net de 1,1 mil. euro (3,9 mil. lei), in crestere cu 5,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 2,7%, pana la 7,48 mil. euro (26,5 mil. lei). De la inceputul acestui an, titlurile Petros s-au apreciat cu aproape 50%. Pe parcursul sedintei, aceste actiuni au atins un prag minim de 3,07 lei/actiune si au inchis pe maxim, la pretul de 0,32 lei/actiune.

Titlurile producatorului de Ingrasaminte chimice Azomures au castigat 1,1%, pe un rulaj scazut, de circa 8.500 de euro (aproape 30.000 de lei). "Cat timp rezultatele sunt neconcludente, acest lucru se va resimti si in cursul actiunilor Azomures. Nu intrevad o redresare a situatiei in perioada urmatoare, iar investitiile pe aceste titluri mi se par destul de riscante", considera Marcel Murgoci. Azomures a raportat pe primul semestru un profit net de 0,42 mil. euro (1,49 mil. lei), dupa o pierdere de 3,1 mil. euro in primele trei luni ale anului. Afacerile companiei s-au redus cu 21%, pana la 76,4 mil. euro (270,5 mil. lei). Inchiderea pe titlurile Azomures s-a realizat la pretul de 0,18 lei/actiune.

Actiunile Iproeb Bistrita au sarit cu peste 13%, tranzactiile cu aceste actiuni insumand circa 50.000 de euro (0,18 milioane de lei). Producatorul de cabluri electrice a obtinut in primul semestru un profit net de 1,77 milioane de euro
(6,26 milioane de lei), de aproape doua ori mai mare comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 30%, ajungand la 16,2 milioane de euro (57,4 milioane de lei). "Saltul de pret dupa rezultate s-a facut deja si nu cred ca poate sa se duca mai mult in sus", considera Marcel Murgoci. Ultima tranzactie cu titlurile Iproeb Bistrita s-a perfectat la un pret de 1,23 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO