Burse - Fonduri mutuale

Brokerii nu se asteapta ca piata sa-si revina prea curand

05.03.2007, 18:03 17

Dupa o sedinta de stabilizare usoara a cotatiilor, Bursa a inchis saptamana trecuta cu o scadere consistenta pe o lichiditate destul de ridicata.
Unii analisti din piata sunt de parere ca socul la care au fost supuse bursele la nivel international se va resimti si la nivelul pietei noastre, iar trendul descendent s-ar putea mentine pe o perioada mai lunga.
"Cred ca trendul descendent al pietei se va mentine in urmatoarele doua luni, in special pe SIF-uri, pentru ca investitorii isi revin mai greu dupa socurile acestea mari la nivel global", spune Adrian Danciu, analist in cadrul Broker Cluj.
"Din punct al analizei tehnice, scaderile acestea puternice urmate de reveniri pe lichiditate scazuta indica un trend descendent. Ma astept ca pe piata sa urmeze o perioada de acumulare cu o volatilitate in scadere", precizeaza Adrian Danciu.
Principalii indici la nivelul pietelor internationale au inchis vineri in scadere. Dow Jones Stoxx 50, indicele reprezentativ pentru piata europeana, a pierdut 0,6% la sfarsitul saptamanii trecute si circa 5% de la inceputul corectiilor.
SIF-urile au fost printre principalele perdante vineri, acestea scazand in medie cu 3,2%.
Actiunile SIF Oltenia si SIF Moldova au fost cele mai tranzactionate, acestea pierzand circa 4% fiecare, pe rulaje de 4,2 milioane de euro (14,5 milioane de lei), respectiv aproape 3 milioane de euro (10,1 milioane de lei).
Indicele BET a coborat cu 2,9% pe fondul corectiilor inregistrate de principalele titluri.
Dintre acestea, actiunile BRD si Rompetrol Rafinare au fost cele mai afectate, acestea pierzand 5,4%, respectiv 3,9%. Scaderi de peste 2,5% au inregistat si actiunile Bancii Transilvania si Petrom.
"Corectiile acestea au venit pe fond psihologic. Nu exista nicio corelare de natura macro sau micro care sa influenteze piata", spune Adrian Danciu.
Analistii din piata recomanda precautie in ceea ce priveste investitiile pe Bursa in urmatoarea perioada.
"Nu recomandam in aceasta perioada investitorilor sa intre la cumparare chiar dupa aceste scaderi. Mai bine asteapta un semnal clar de revenire a pietei", a conchis Adrian Danciu.

Actiunile SIF Banat-Crisana au pierdut cel mai mult dintre SIF-uri, cursul acestor actiuni coborand cu 4,6% pe un rulaj de 2,7 mil. euro (9,1 mil. lei). "Este posibil sa se repete fenomenul de anul trecut, pentru ca trendul de scadere pe SIF-uri se contura inca dinainte de aceste scaderi puternice. Cred ca factorii externi au actionat doar ca un catalizator. De cealalta parte, SIF-urile sunt subevaluate pe analiza fundamentala, insa nu cred ca acest lucru va conta in actualul context", spune Adrian Danciu, analist la Broker Cluj. Titlurile SIF Banat-Crisana au fost tranzactionate la inchidere la un pret de 2,93 lei/actiune, cu peste 10% mai mic decat cel de la sfarsitul anului trecut.

Titlurile Petrom au coborat vineri cu 2,5%, pe un rulaj nu foarte ridicat, de 1,3 mil. euro (4,4 mil. lei). "Nu ma astept la rezultate foarte bune pentru Petrom in ultimul trimestru al anului, pentru ca activitatea de explorare este cea reprezentativa, iar pretul titeiului a fost in medie cu circa 15% mai redus in aceasta perioada. Cu toate acestea, pe termen mediu si lung actiunile Petrom au perspective de crestere in masura in care se asteapta ca si pretul titeiului sa se relanseze", este de parere Adrian Danciu. Pe fondul scaderilor generalizate ale pietei, cursul Petrom a iesit din intervalul strans de fluctuatie in care s-a mentinut de la inceputul acestui an, inchizand sedinta la 0,575 lei/actiune.

Actiunile BRD au pierdut vineri 5,4%, pe fondul unei lichiditati de 0,9 mil. euro (3 mil. lei). "Corectiile pe titlurile BRD au fost mai puternice pentru ca acestea se aflau la un maxim istoric, iar cei mai multi dintre investitori fiind pe profit, au vrut sa-si marcheze din castiguri. De altfel, rezultatele financiare au fost foarte bune", precizeaza Adrian Danciu. Banca a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 380 mil. euro (1,12 mld. lei) din operatiuni de factoring intern si international, cu 152% mai mare decat in 2005. Tranzactiile cu tilturile BRD s-au incheiat vineri la un pret de 21,1 lei/actiune, cu circa 14% peste nivelul de la finele anului precedent.

Titlurile companiei de dezvoltare imobiliara Impact Developer & Contractor s-au apreciat cu 1,5%. Actiunile companiei au inregistrat o lichiditate destul de ridicata fata de cele din ultimele doua saptamani, rulajul fiind de aproximativ 0,21 mil. euro (0,7 mil. lei). "Actiunile Impact sunt mai putin speculative si sensibile la miscarile pietei, pentru ca sunt apreciate in special de fonduri, care urmaresc investitii pe termen mai lung", spune Adrian Danciu. Compania a inregistrat anul trecut un profit de 33,1 mil. euro (112,5 mil. lei) din reevaluarea investitiilor imobiliare. Pretul de inchidere petru actiunile Impact Bucuresti a fost vineri de 0,7 lei/actiune.

Actiunile societatii de asigurari Ardaf Cluj au pierdut vineri 1,97%. Compania s-a aflat pe locul doi in preferintele investitorilor de pe piata Rasdaq, volumul tranzactiilor ridicandu-se la 0,32 mil. euro (1,10 mil. lei). "Consider ca piata de asigurari este la acest moment destul de riscanta in masura in care anul trecut aceste societati au fost mai mult pe pierdere", crede Adrian Danciu. Compania a fost achizitionata saptamana trecuta de catre fondul ceh de investitii PPF Investments, care a platit 35 mil. euro firmei Tender SA pentru pachetul majoritar, reprezentand 56% din capitalul social. Ultima tranzactie cu actiunile Ardaf s-a perfectat la pretul de 0,199 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO