Burse - Fonduri mutuale

Brokerii isi vor verifica clientii cu ajutorul bancilor

06.06.2008, 20:47 14

Firmele de brokeraj vor putea sa verifice clientii, cu ajutorul bancilor, pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism, conform unui proiect de regulament publicat pe site-ul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Conditiile de raportare a tranzactiilor semnificative cu numerar vor fi relaxate, pe de alta parte.
CNVM doreste ca documentele furnizate de clientul unei firme de brokeraj sa poata fi verificate de catre o banca sau institutie financiara care se supune masurilor de prevenire si combatere a spalarii banilor. O alta masura pentru prevenirea spalarii banilor este ca prima tranzactie sa fie realizata prin intermediul unui cont deschis in numele clientului la o institutie de credit.
Aceste masuri nu se regasesc in regulamentul actual privind combaterea spalarii banilor si a terorismului, emis de CNVM in anul 2005, care va fi abrogat dupa intrarea in vigoare a noului regulament.
In acelasi timp, CNVM va relaxa conditiile privind raportarile referitoare la tranzactiile in numerar. Daca in prezent raportarea se face pentru sume care trec de echivalentul a 10.000 euro, odata cu intrarea in vigoare a noului regulament suma va creste la 15.000 de euro. De asemenea, termenul de raportare va fi extins de la 24 de ore la 10 zile lucratoare. Proiectul de regulament se afla in dezbatere publica pana pe 9 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO