Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că străinii au ridicat rulajele pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

22.12.2010, 23:55 54

Bursa a crescut miercuri cu 0,35%, într-o piaţă în care atenţiaunor investitori a fost axată cu precădere pe acţiunile OMV Petrom(SNP), BRD (BRD), Impact (IMP) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB),titluri care au asigurat 68% din lichiditatea de 22,9 milioane lei.Darie Moldovan, directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK),consideră că volumele mai mari de acţiuni au fost tranzacţionate deinvestitori străini, iar prezenţa acestora în piaţă este maivizibilă datorită lichidităţii reduse din ultimele luni. "Ceea cevăd concret este că sunt investitori străini care considerăpreţurile atractive, însă sunt şicanaţi de lipsa de lichiditate. Nucred că investitorii străini cumpără acţiuni pe Bursă în ideea căse va lista Fondul Proprietatea, ci fac investiţii în baza unorfundamente legate de societăţile respective. Probabil ei iau încalcul şi perspectivele macroeconomice ale României pentru anulviitor", a declarat Moldovan.

El crede că revenirea în piaţă a investitorilor străini este unlucru îmbucurător deoarece dovedeşte că aceştia devin încrezătoriîn evoluţia economiei locale.

Valoarea cumulată a tranzacţiilor cu acţiuni, de 22,9 milioanelei (5,3 milioane euro), a fost de aproape trei ori mai redusădecât rulajul de marţi, de 67,5 milioane lei (15,7 milioane euro).Totuşi, lichiditatea din şedinţa anterioară a fost susţinută înproporţie de 89% de două deal-uri prin care SIF Muntenia (SIF4) avândut 0,72% din acţiunile BRD, pentru 60 milioane lei (14 milioaneeuro).

Exceptând tranzacţiile negociate cu titlurile BRD de marţi,lichiditatea Bursei a fost de numai 7,5 milioane lei (1,7 milioaneeuro). Astfel, rulajul de miercuri este de trei ori mai mare decâtcel din sesiunea anterioară.

Ultimele operaţiuni de miercuri cu cele mai lichide zecetitluri, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri încreştere în medie cu 0,17%. Variaţii foarte uşoare au consemnat şiacţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF),astfel că indicele BET-FI a avansat cu 0,25%.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei BET-XT, caresintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie delichiditate, inclusiv SIF-urile, a crescut foarte uşor, cu0,19%.

Acţiunile OMV Petrom şi BRD au fost cele mai lichide din piaţă,cu operaţiuni de 4,9 milioane lei, respectiv 4,1 milioane lei.Cotaţia titlurilor companiei petroliere a stagnat la 0,326 lei, iarcea mai recentă tranzacţie cu titlurile băncii a fost realizată la12,1 lei, preţ în creştere cu 0,75%.

Cu titlurile OMV Petrom a fost efectuat şi un deal de 1,6milioane lei la preţul de 0,325 lei, în scădere cu 0,31%.

Pe piaţa obligaţiunilor a fost transferat un pachet de titluride stat cu scadenţă în martie 2014 (B1403A) în valoare de 3,5milioane lei (827.000 de euro). Unii investitori au realizattranzacţii şi cu unităţi de fond, produse structurate şicertificate futures, astfel că lichiditatea totală a BVB a fost de26,6 milioane lei (6,2 milioane euro).

La sfârşitul sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Paris şiFrankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Londra avansa cu 0,3%.Totodată, majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erauîn creştere cu cel mult 1,8%, iar bursa din Slovenia era în scăderecu 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO