Brokerii cred că străinii au ridicat rulajele pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 22.12.2010

Bursa a crescut miercuri cu 0,35%, într-o piaţă în care atenţia unor investitori a fost axată cu precădere pe acţiunile OMV Petrom (SNP), BRD (BRD), Impact (IMP) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), titluri care au asigurat 68% din lichiditatea de 22,9 milioane lei. Darie Moldovan, directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK), consideră că volumele mai mari de acţiuni au fost tranzacţionate de investitori străini, iar prezenţa acestora în piaţă este mai vizibilă datorită lichidităţii reduse din ultimele luni. "Ceea ce văd concret este că sunt investitori străini care consideră preţurile atractive, însă sunt şicanaţi de lipsa de lichiditate. Nu cred că investitorii străini cumpără acţiuni pe Bursă în ideea că se va lista Fondul Proprietatea, ci fac investiţii în baza unor fundamente legate de societăţile respective. Probabil ei iau în calcul şi perspectivele macroeconomice ale României pentru anul viitor", a declarat Moldovan.

El crede că revenirea în piaţă a investitorilor străini este un lucru îmbucurător deoarece dovedeşte că aceştia devin încrezători în evoluţia economiei locale.

Valoarea cumulată a tranzacţiilor cu acţiuni, de 22,9 milioane lei (5,3 milioane euro), a fost de aproape trei ori mai redusă decât rulajul de marţi, de 67,5 milioane lei (15,7 milioane euro). Totuşi, lichiditatea din şedinţa anterioară a fost susţinută în proporţie de 89% de două deal-uri prin care SIF Muntenia (SIF4) a vândut 0,72% din acţiunile BRD, pentru 60 milioane lei (14 milioane euro).

Exceptând tranzacţiile negociate cu titlurile BRD de marţi, lichiditatea Bursei a fost de numai 7,5 milioane lei (1,7 milioane euro). Astfel, rulajul de miercuri este de trei ori mai mare decât cel din sesiunea anterioară.

Ultimele operaţiuni de miercuri cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,17%. Variaţii foarte uşoare au consemnat şi acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), astfel că indicele BET-FI a avansat cu 0,25%.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a crescut foarte uşor, cu 0,19%.

Acţiunile OMV Petrom şi BRD au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 4,9 milioane lei, respectiv 4,1 milioane lei. Cotaţia titlurilor companiei petroliere a stagnat la 0,326 lei, iar cea mai recentă tranzacţie cu titlurile băncii a fost realizată la 12,1 lei, preţ în creştere cu 0,75%.

Cu titlurile OMV Petrom a fost efectuat şi un deal de 1,6 milioane lei la preţul de 0,325 lei, în scădere cu 0,31%.

Pe piaţa obligaţiunilor a fost transferat un pachet de titluri de stat cu scadenţă în martie 2014 (B1403A) în valoare de 3,5 milioane lei (827.000 de euro). Unii investitori au realizat tranzacţii şi cu unităţi de fond, produse structurate şi certificate futures, astfel că lichiditatea totală a BVB a fost de 26,6 milioane lei (6,2 milioane euro).

La sfârşitul sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Londra avansa cu 0,3%. Totodată, majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu cel mult 1,8%, iar bursa din Slovenia era în scădere cu 0,5%.