Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred ca pana la finalul saptamanii piata isi va reveni

23.05.2006, 00:00 15

Chiar daca Bursa a inregistrat ieri o noua scadere generalizata, brokerii cred ca piata isi va reveni pana la finalul saptamanii, mai ales tinand cont ca, spun ei, declinul de ieri a fost datorat mai ales vanzarilor realizate pe panica de investitori.

Toti indicii care urmaresc companiile listate pe Bursa au suferit ieri scaderi de peste 2%, in top 25 al celor mai tranzactionate actiuni, singurele pe crestere fiind cele ale Impact si Socep.

Dintre actiunile lichide, cel mai mult au scazut SIF-urile, care au inregistrat caderi chiar si de peste 5%, cum a fost cazul actiunilor SIF Moldova. Actiunile Petrom si BRD, cele mai mari companii de pe piata, au inregistrat ieri pierderi de peste 2%, respectiv 3%.

"Dupa o saptamana continua de scaderi pe toate pietele din regiune, inceputul acestei noi saptamani tot cu scaderi in toata Europa i-a speriat pe multi investitori. Pe parcursul sedintei s-a vandut mai ales din panica. Eu nu cred ca scaderea va mai tine mult. Ma astept ca saptamana aceasta SIF-urile sa inceapa sa recupereze ce au pierdut. Vom vedea probabil volume la fel de mari, dar de aceasta data pe crestere. La jumatatea sedintei s-au vazut ordine de cumparare pe SIF-uri mai mari, de cate doua-trei sute de mii de actiuni, acelasi lucru intamplandu-se si pe inchidere", considera Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al Capital Securities, societatea de brokeraj a Eurobank.

Lichiditatea pe Bursa a inregistrat ieri o crestere semnificativa fata de sedinta precedenta, valoarea totala a tranzactiilor depasind 10 milioane de euro, de peste doua ori mai ridicata fata de rulajul de vineri.

Vanzarile realizate de unii dintre investitorii autohtoni este posibil sa se datoreze si faptului ca, potrivit ultimei variante a proiectului de modificare a Codului fiscal, castigurile realizate pe piata de capital urmeaza sa fie impozitate de la 1 ianuarie 2007 cu o cota de 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu, conform unor surse citate de Mediafax.

"Eu nu cred ca in prezent mai vinde vreun fond de investitii. Si nu ma astept ca piata sa aiba un trend descendent pentru urmatoarea jumatate de an?'', spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.



Actiunile SIF Moldova au inregistrat ieri o scadere de 5,3%, una din cele mai mari de pe piata. In urma presiunii de la vanzare, cursul titlurilor a cazut sub pragul de 2 lei/actiune, pe parcursul zilei coborand pana la un minim de 1,93 lei/actiune, cu aproape 7% sub ultimul pret de vineri. Pana la inchidere pretul si-a mai revenit, ultima tranzactie realizandu-se la 1,96 lei/actiune. Titlurile SIF Moldova au fost ieri cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 6,9 mil. lei (1,9 mil. euro). Brokerii cred totusi ca SIF-urile vor recupera in lunile urmatoare pierderile din ultima perioada. ?''In februarie, spuneam clientilor sa vanda SIF-uri pe scadenta iunie. Acum spun sa cumpere pe septembrie", a precizat Adrian Ceuca.



Actiunile Bancii Transilvania nu au mai reusit sa reziste ieri tendintei puternice de scadere de pe piata, pretul titlurilor pierzand peste 2%. Titlurile au scazut sub pragul de 0,9 lei/actiune, coborand pana la un nivel minim de 0,885 lei/actiune. Acesta a fost si minimul la care actiunile s-au tranzactionat imediat dupa trecerea perioadei in care investitorii puteau cumpara actiuni pentru a avea dreptul sa participe la cele doua majorari de capital pe care le va derula banca. Actiunile celeilalte banci mari de pe Bursa, BRD, au inregistrat la randul lor o scadere importanta, de 3,4%. Cu aceste actiuni s-a realizat si o tranzactie speciala la pretul de 16,3 lei/actiune, valoare ei fiind de 0,8 mil. lei.



Titlurile Impact au reusit sa inchida sedinta pe crestere, intr-o zi in care doar aceste actiuni si cele ale operatorului portuar Socep au inregistrat aprecieri de pret, dintre titlurile cotate la Bursa. Cresterea a venit pe fondul unor tranzactii mari derulate in ultima parte a sedintei, care au urcat actiunile Impact pe locul al treilea in topul celor mai tranzactionate titluri. Ieri s-a transferat in total 0,7% din capitalul Impact, valoarea tranzactiilor fiind de 3,6 milioane de lei (peste un milion de euro). Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 0,645 lei/actiune, in crestere cu 1,6%. De la inceputul anului, actiunile Impact au inregistrat o apreciere de 43,3%.



Titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au coborat ieri si sub pragul de 0,08 lei/actiune, pana la un minim zilnic de 0,075 lei/actiune, cel mai redus nivel din ultimele zece luni. Actiunile au inchis sedinta la un pret de 0,077 lei/actiune, in scadere cu 3,8%. Lichiditatea titlurilor a fost ieri totusi foarte redusa, in conditiile unor tranzactii de doar 0,67 milioane de lei (0,19 milioane de euro). In acest an, pretul actiunilor Petromidia a pierdut aproape 30%. Inainte de caderea de ieri, care a venit in contextul general al pietei, Petromidia mai suferise o lovitura puternica dupa raportarea de pierdere dupa primele noua luni ale anului.



Actiunile Turbomecanica vor reveni la tranzactionare incepand de azi, societatea anuntand ca au fost operate in registrul actionarilor operatiunile de capital aprobate la jumatatea lunii martie. Compania a operat o splitare a valorii nominale de la 2,5 lei/actiune la 0,1 lei/actiune concomitent cu cresterea numarului total de actiuni de la 14,77 milioane la 369,44 milioane de titluri. Inainte de suspendarea de la tranzactionare, ultimul transfer cu aceste titluri s-a realizat la pretul de 18 lei/actiune. Azi, Bursa va suspenda limita de pret pentru actiunile Turbomecanica pana la formarea libera pe baza cererii si a ofertei a unui nou pret de referinta.

catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO