Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Bursa nu e muribunda, e in crestere

Brokerii: Bursa nu e muribunda, e in crestere

Petru Prunea, presedintele Broker Cluj

22.07.2008, 19:43 9

Brokerii nu sunt de acord cu declaratia soc a presedintelui BRD, conform careia Bursa de la Bucuresti este cvasimuribunda, si spun ca situatia dificila in care se afla piata de capital in acest moment este rezultatul crizei de pe pietele internationale.
"Bursa nu e muribunda, e in crestere. Sunt multe companii care si-au anuntat intentia de a se lista la Bursa, unele chiar au inceput demersurile, dar au stopat deocamdata procesul din cauza ca preturile nu sunt avantajoase. Preturile sunt jos, insa din cauza crizei financiare internationale", a declarat Petru Prunea, presedintele Broker Cluj, singura societate de brokeraj listata pe Bursa. "Nu are acoperire o astfel de afirmatie intr-o tara emergenta, cu o crestere economica de 7-8% pe an. Domnul Gelin nu ar trebui sa vorbeasca despre Bursa noastra, pentru ca nu o cunoaste", a mai spus Prunea. Presedintele BRD-SocGen, cea mai mare banca listata la Bursa de Valori Bucuresti, a declarat saptamana trecuta ca piata locala de capital s-a bazat pana acum pe speculatorii locali, acesta fiind si motivul pentru care a cazut in momentul in care s-au retras investitorii institutionali straini.
El a mai precizat ca piata nu se poate dezvolta decat cu ajutorul investitorilor institutionali locali, cum sunt firmele de asigurari si fondurile de pensii, fiind nevoie de peste 10 emitenti importanti, fata de 4-5 titluri lichide cate exista in prezent.
"Nu pot fi de acord cu aceasta afirmatie. Este adevarat ca piata traverseaza o perioada dificila, insa vremuri grele au mai fost. Eu cred ca exista in acest moment emitenti atractivi care ofera transparenta si greutate care sa justifice investitii chiar si din partea fondurilor mari. Cred ca exista acele 10 companii mari despre care vorbeste domnul Gelin", a declarat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest din Galati si membru in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.
El a mai explicat ca lipsa investitorilor institutionali locali a fost determinata de factori exteriori pietei de capital.
"Sunt doua categorii importante de investitori institutionali: fondurile de pensii care au aparut tarziu si legislatia din domeniul acestora nu e foarte atractiva pentru investitiile pe piata de capital si fondurile de investitii care stim foarte bine ca abia acum incearca sa recucereasca piata, dezvoltarea lor fiind mult franata de scandalurile din 2000", a precizat Manaila. Principalele actiuni cotate pe Bursa de la Bucuresti au pierdut in medie peste 40% de la inceputul anului, piata confruntandu-se cu o lipsa acuta de lichiditate.
Valoarea medie a tranzactiilor zilnice de pe Bursa a scazut in ultima perioada la circa 7-8 milioane de euro, la jumatate fata de nivelul din urma cu un an.
"Criza de lichiditate si scaderile de la Bursa sunt in ton cu ce se intampla afara. Toate pietele externe au inregistrat scaderi consistente de la inceputul anului, deci nu se poate spune ca la noi este o situatie speciala", a mai spus seful Eldainvest.
"Nu numai la noi a scazut pietele atat de puternic, ci peste tot. La noi este prima criza de o asemenea amploare si nu ar trebui sa uitam ca nici francezii nu trec printr-o perioada foarte buna. In plus, nu poti spune ca cineva care a cumparat acum patru ani actiuni si le-a vandut pe fondul panicii din perioada actuala este speculator", a declarat si Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest din Arad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO