Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj propune actionarilor actiuni gratuite de 7,2 mil. euro

26.02.2007, 18:55 18

Consiliul de Administratie al societatii de brokeraj Broker Cluj a propus majorarea capitalului social al companiei cu circa 24,38 milioane de lei (7,2 milioane de euro) prin incorporarea intregului profit net obtinut in 2006 si a unor rezerve constituite in anii precedenti si distribuirea de actiuni gratuite.
Actiunile Broker au crescut cu 3,6% in sedinta de tranzactionare de vineri, inaintea publicarii anuntului care cuprindea hotararile Consiliului de Administratie, investitorii anticipand propunerea de majorare a capitalului social.
Fiecare actionar Broker ar urma sa primeasca circa 4,46 actiuni noi pentru 10 actiuni vechi detinute.
Propunerea va fi supusa dezbaterii Adunarii Generale a Actionarilor convocata pentru datele de 13 si 14 aprilie 2007.
Reprezentantii Broker nu au putut fi contactati ieri pentru a oferi mai multe detalii.
Compania propune actionarilor si o majorare de capital prin aporturi in numerar, de aproximativ 10% din capitalul social actual, care reprezinta circa 5,46 milioane de lei (1,6 milioane de euro). Actiunile vor fi oferite spre cumparare actionarilor inregistrati la un pret de 0,75 lei/actiune, care cuprinde valoarea nominala de 0,5 lei/actiune si o prima de 0,25 lei/actiune, fiecare actionar putand sa subscrie o actiune noua la fiecare zece actiuni vechi detinute.
In urma acestor doua operatiuni, capitalul social al Broker Cluj ar putea creste cu aproape 30 de milioane de lei (8,87 milioane de euro), pana la 84,4 milioane de lei (25 de milioane de euro).
Compania, care s-a listat la Bursa in februarie 2005, a preferat pana acum sa-si capitalizeze profiturile si sa-si recompenseze actionarii cu actiuni gratuite in loc de dividende. Banii respectivi au fost utilizati pentru investitii pe piata de capital. Procentul de actiuni gratuite care vor fi distribuite in acest an, de 44,6% din capitalul social, este cel mai mare de la listarea companiei. In 2005 si 2006 compania a acordat actiuni gratuite in proportie de circa 37-38% din capitalul social.
Broker Cluj a derulat la inceputul acestui an si o emisiune de obligatiuni prin intermediul careia a incercat sa atraga de la investitori 25 de milioane de lei (aproape 7,4 milioane de euro). Oferta a esuat insa, investitorii subscriind doar 3% din obligatiunile scoase la vanzare.
Anul trecut, Broker Cluj a inregistrat un profit net de circa 19 milioane de lei (5,4 milioane de euro), in crestere cu peste 47% fata de castigul din 2005, conform datelor financiare preliminare transmise catre Bursa de Valori Bucuresti. In luna ianuarie, societatea a obtinut un profit de circa 2,73 milioane de lei (0,8 milioane de euro, usor in crestere fata de prima luna din 2006. Reprezentantii companiei nu au facut publica inca tinta de profit pentru acest an.
Actiunile Broker au crescut de la inceputul anului cu 18,8%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat vineri la pretul de 2,02 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de circa 65 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO