Burse - Fonduri mutuale

BREAKING. Prima şedinţă de tranzacţionare a Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti. Creştere de 6% în primele 15 de minute, pe tranzacţii de 220 mil. lei. Plus 1% pe BET. UPDATE ora 12: Hidro şi BET cresc cu 10%, respectiv 2%

BREAKING. Prima şedinţă de tranzacţionare a...

Autor: Eduard Ivanovici

12.07.2023, 10:18 2193

UPDATE ora 12:00 – Acţiunile Hidroelectrica creşteau cu 10,4% pe un rulaj de 484 de milioane de lei, de două ori peste lichiditatea întregului segment de acţiuni de la BVB din ultimele trei zile. Compania ajunge la o capitalizare de 51,66 miliarde de lei. Aproape toţi indicii de la Bursă afişau creşteri. BET şi BET-NG erau pe plus cu 2,3%, respectiv 3,2%.

 

Cu aproximativ 6% se apreciau acţiunile producătorului de energie electrică verde Hidroelectrica (simbol bursier H2O) în prima sesiune de trading de la Bursa de Valori Bucureşti la 110 lei pe unitate, înregistrând tranzacţii în valoare de circa 220 de milioane de lei în primele 15 minute de tranzacţionare, arată datele BVB.

Acţiunile Fondului Proprietatea, acţionar minoritar care şi-a vândut participaţia de 20% la compania de stat în cadrul ofertei publice de vânzare de acţiuni Hidroelectrica, afişau o creştere de 1%.

În acest timp, indicele de referinţă BET afişa o evoluţie de 1,1%, ajungând la un avans de 11% de la începutul anului încoace. Lichiditatea pe întreg segmentul de acţiuni al pieţei locale de capital era de 230 de milioane de lei. Ieri, 11 iulie, valoarea tranzacţiilor a fost de 61,65 milioane de lei.

„Aproape 6% este undeva la mijlocul clasamentului pentru cele mai importante listări din ultimul deceniu. Tot cam atât cred că a reuşit Nuclearelectrica la debut. Poate fi vorba de investitorii care au luat cu discount sau cei cărora li s-au rambursat nişte sume importante în conturi şi vor să cumpere în continuare Hidroelectrica”, spune Mihai Nichişoiu, senior broker, TradeVille.

Debutul la BVB al celei mai profitabile companii din portofoliul statului român vine după mai bine de un deceniu de aşteptare. În urma IPO-ului, preţul unei acţiuni H2O a fost stabilit la 104 lei.

Administrat de americanii de la Franklin Templeton, Fondul cu 12 miliarde de lei valoare de piaţă a realizat cel mai mare exit din istoria Bursei de la Bucureşti, de peste patru ori mai mult decât oferta Electrica (444 milioane de lei).

Tot astăzi, acţiunile H2O au intrat cu o pondere de 14,4% în componenţa indicelui de referinţă BET, format din cele mai lichide 20 de companii de pe piaţa locală. În consecinţă, producătorul de aluminiu Alro Slatina a părăsit benchmark-ul.

 
 

Evenimentul de listare a Hidroelectrica, organizat la parterul sediului BNR, este acoperit între timp minut cu minut de respondenţii ZF.

De asemenea, puteţi urmări astăzi conferinţa „H2O Day. Debutul Hidroelectrica la BVB după cel mai mare IPO din Europa din 2023”, organizată de ZF cu ocazia listării pe piaţa locală de capital a celei mai profitabile companii din portofoliul statului român, fiind transmisă live pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO