Burse - Fonduri mutuale

BREAKING NEWS. Petrom şi Romgaz anunţă oficial decizia de a dezvolta Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. Prima producţie de gaze este planificată pentru 2027, după investiţii de până la 4 mld. euro

Christina Verchere, CEO OMV Petrom

Christina Verchere, CEO OMV Petrom

Autor: Cristina Bellu

21.06.2023, 08:45 3124

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, împreună cu partenerul său Romgaz, a luat decizia finală de investiţie pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră.

Cele două companii au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep, care este înaintat spre confirmare Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

OMV Petrom este operatorul proiectului, cu o participaţie de 50%.

"Odată cu decizia finală de investiţie pentru proiectul Neptun Deep, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore în ape de mare adâncime din România împreună cu partenerul nostru, Romgaz. Acesta este un important pas înainte în execuţia Strategiei 2030 a companiei şi va aduce o schimbare semnificativă în portofoliul nostru. Propunerea noastră faţă de acţionari rămâne creşterea investiţiilor, creşterea profitabilităţii şi a dividendelor - toate acestea asigurând în acelaşi timp o afacere sustenabilă pe termen lung pe parcursul tranziţiei noastre energetice.”, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafaţă de 7.500 km pătraţi şi este situat la o distanţă de aproximativ 160 km faţă de ţărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 şi 1.000 de metri. Începând cu anul 2008, activităţile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziţie seismică 3D şi două programe de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze naturale a fost făcută în 2012. Cheltuielile totale deexplorare şi evaluare până în prezent se ridică la peste 1,5 mld. euro.

„Neptun Deep este un proiect strategic pentru România şi pentru regiune din perspectiva asigurării necesarului de gaze naturale şi tranziţiei energetice a ţării. Începând cu 2027 vom avea o nouă sursă de gaze naturale, care are potenţialul de a creşte semnificativ producţia de gaze naturale a ţării. Suntem mândri să fim parte a unui proiect inovator, care va aduce beneficii semnificative pe termen lung”, spune Răzvan Popescu, Director General Romgaz.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud include zece sonde, trei sisteme de producţie submarine şi conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze naturale către Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor naturale.

„Proiectul Neptun Deep intră astăzi într-o nouă fază, decizia de a investi în dezvoltarea zăcămintelor din acest perimetru este una istorică pentru toate părţile interesate şi care va aduce beneficii incontestabile securităţii şi independenţei energetice a României. Rămânem angajaţi în atingerea obiectivelor acestui proiect şi suntem încrezători că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale va confirma, cât mai curând posibil, planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, moment de la care va începe efectiv etapa de dezvoltare a acestor zăcăminte”, adaugă Aristotel Jude, Director General Adjunct Romgaz

Aspecte-cheie estimate privind proiectul Neptun Deep (100%):

♦ Investiţiile totale pentru dezvoltare sunt estimate până la 4 mld. euro, urmând a fi cheltuite în cea mai mare parte în perioada 2024-2026

♦ Prima producţie este aşteptată în 2027

♦ Producţia de platou este estimată la aproximativ 140.000 bep/zi timp de aproape 10 ani

♦ Volumele recuperabile estimate sunt în prezent de aproximativ 100 mld. metri cubi (aprox.700 mil. bep)

♦ Costul unitar de producţie este estimat la o medie de 3 USD/bep (pentru durata de viaţă a zăcământului)

♦ HSSE: se estimează că amprenta de carbon va fi mai bună decât valoarea de referinţă a industriei (la producţia de platou, amprentă de carbon de aproximativ 2,2 kg CO2/bep, semnificativ sub media industriei de 16,7 kg CO2/bep conform IOGP). Tehnologia şi expertiza de ultimă generaţie urmează să fie utilizate pentru a produce gazul natural în condiţii de siguranţă şi într-un mod prietenos faţă de mediul înconjurător.

"Volumele anterior menţionate reprezintă valori estimative ale proiectului. Volumele exacte finale urmează să fie confirmate de către Agenţia pentru Resurse Minerale, odată cu aprobarea planului de dezvoltare", spun oficialii OMV Petrom.

OMV Petrom a raportat în 2022 o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, în Romania si in tarile invecinate, grupul este prezent prin intermediul a aproximativ 780 benzinarii operate sub brandurile OMV si Petrom.

OMV Petrom este deţinută în proporţie de peste 42% de actionarii romani detin (din care statul roman, prin Ministerul Energiei, are 20,7%,  21,7% dintre acţiuni sunt detinute de fondurile de pensii din Romania, la care se adauga aproape 500.000 de investitori individuali si alte entitati romanesti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,2% din actiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt detinute de alti investitori straini. Din totalul actiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori din Londra.

ROMGAZ S.A. este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România.

Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%. Compania are o experienţă vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909.

ROMGAZ face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. În 2013 Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

La data de 1 august 2022 Romgaz a devenit acţionarul unic al ROMGAZ BLACK SEA LIMITED (înfiinţată ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

 
 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO