Burse - Fonduri mutuale

BRD este recomandată de străini ca una dintre cele mai ieftine bănci

Autor: Stefan Musgociu

16.12.2010, 23:52 23

Bursa a stagnat joi, într-o piaţă în care unii investitori auvizat cu precădere acţiunile BRD (BRD), SIF Oltenia (SIF5) şi Erste(EBS), astfel că aceste titluri au asigurat 81% din lichiditatea de15,3 milioane lei.

Cel mai mare pachet de acţiuni BRD a fost cedat în jurul orei11:15, când au fost transferate aproape 200.000 de titluri. Toateoperaţiunile cu acţiunile băncii au cumulat 6,8 milioane lei, iarcea mai recentă tranzacţie a fost realizată la 12 lei, preţ cu0,84% peste ultima cotaţie de miercuri.

"BRD a fost recomandată de case internaţionale de brokeraj dreptuna dintre cele mai ieftine bănci din regiune şi cred că esteinteres în acest sens. Cel puţin acum o lună - două era interes înpiaţă pentru pachete mai mari, deci s-ar putea ca şi acum să fie lacumpărare aceiaşi investitori", a declarat Darie Moldovan,directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK).

Totodată, investitorii au vizat şi acţiunile SIF Oltenia, cucare au efectuat transferuri de 2,8 milioane lei. Cotaţia acestortitluri a scăzut cu 1,59%, la 1,24 lei.

În jurul orei 10:20 a fost transferat un volum mai mare deacţiuni Erste, rulajul de ieri cifrându-se la 2,7 milioane lei. Lafinalul sesiunii, titlurile băncii austriece erau în creştere cu1,66%, la 147,4 lei (34,32 euro), preţ foarte apropiat de cotaţiade pe piaţa din Viena, de 34,56 euro.

Astfel, tranzacţiile cu titlurile BRD, SIF Oltenia şi Erste aususţinut 81% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 15,3 mil. lei(3,5 mil. euro). Rulajul a fost de aproape trei ori mai mare decâtsuma transferurilor din şedinţa anterioară, de numai 5,2 mil. lei(1,2 mil. euro).

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni analizatede indicele BET au fost realizate la preţuri în scădere în medie cunumai 0,15%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic audus indicele BET-NG cu 0,22% sub nivelul de la finalul sesiunii demiercuri.

Variaţii uşoare au consemnat şi acţiunile celor cinci societăţide investiţii financiare (SIF), ale căror cotaţii au coborât înmedie cu 0,51%. Astfel, indicele extins al bursei BET-XT, carereflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate,inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în scădere cu 0,23%.

Moldovan crede că apatia pentru tranzacţionarea acţiunilor estedeterminată de numărul redus de companii listate, dar şi de lipsade interes a clasei politice pentru susţinerea pieţei decapital.

"Cred că piaţa are o problemă sistemică, adică se văd acumrezultatele stagnării la nivel legislativ, ale lipsei de interespentru piaţa de capital şi ale blocajelor apărute. Dacă aveamlistări, conturi globale, vânzări în lipsă, cred că altfel arătaBursa", a spus brokerul.

El consideră că piaţa se va reanima odată cu listarea FonduluiProprietatea, când investitorii străini mari vor intra lacumpărare, iar în contraparte speculatori vor putea vinde acţiuniledin portofolii. "Rămâne de văzut dacă va fi şi de durată aceastăreanimare. Eu cred că va fi, deoarece este interes pentru Fond", aadăugat Moldovan.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europeneerau în scădere cu până la 0,4%, iar majoritatea pieţelor dinEuropa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de până la 1,3%.Bursele din Cehia şi Slovenia erau însă în creştere cu 0,7% şirespectiv cu 1,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO