BRD este recomandată de străini ca una dintre cele mai ieftine bănci

Autor: Stefan Musgociu 16.12.2010

Bursa a stagnat joi, într-o piaţă în care unii investitori au vizat cu precădere acţiunile BRD (BRD), SIF Oltenia (SIF5) şi Erste (EBS), astfel că aceste titluri au asigurat 81% din lichiditatea de 15,3 milioane lei.

Cel mai mare pachet de acţiuni BRD a fost cedat în jurul orei 11:15, când au fost transferate aproape 200.000 de titluri. Toate operaţiunile cu acţiunile băncii au cumulat 6,8 milioane lei, iar cea mai recentă tranzacţie a fost realizată la 12 lei, preţ cu 0,84% peste ultima cotaţie de miercuri.

"BRD a fost recomandată de case internaţionale de brokeraj drept una dintre cele mai ieftine bănci din regiune şi cred că este interes în acest sens. Cel puţin acum o lună - două era interes în piaţă pentru pachete mai mari, deci s-ar putea ca şi acum să fie la cumpărare aceiaşi investitori", a declarat Darie Moldovan, directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK).

Totodată, investitorii au vizat şi acţiunile SIF Oltenia, cu care au efectuat transferuri de 2,8 milioane lei. Cotaţia acestor titluri a scăzut cu 1,59%, la 1,24 lei.

În jurul orei 10:20 a fost transferat un volum mai mare de acţiuni Erste, rulajul de ieri cifrându-se la 2,7 milioane lei. La finalul sesiunii, titlurile băncii austriece erau în creştere cu 1,66%, la 147,4 lei (34,32 euro), preţ foarte apropiat de cotaţia de pe piaţa din Viena, de 34,56 euro.

Astfel, tranzacţiile cu titlurile BRD, SIF Oltenia şi Erste au susţinut 81% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 15,3 mil. lei (3,5 mil. euro). Rulajul a fost de aproape trei ori mai mare decât suma transferurilor din şedinţa anterioară, de numai 5,2 mil. lei (1,2 mil. euro).

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni analizate de indicele BET au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu numai 0,15%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,22% sub nivelul de la finalul sesiunii de miercuri.

Variaţii uşoare au consemnat şi acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), ale căror cotaţii au coborât în medie cu 0,51%. Astfel, indicele extins al bursei BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în scădere cu 0,23%.

Moldovan crede că apatia pentru tranzacţionarea acţiunilor este determinată de numărul redus de companii listate, dar şi de lipsa de interes a clasei politice pentru susţinerea pieţei de capital.

"Cred că piaţa are o problemă sistemică, adică se văd acum rezultatele stagnării la nivel legislativ, ale lipsei de interes pentru piaţa de capital şi ale blocajelor apărute. Dacă aveam listări, conturi globale, vânzări în lipsă, cred că altfel arăta Bursa", a spus brokerul.

El consideră că piaţa se va reanima odată cu listarea Fondului Proprietatea, când investitorii străini mari vor intra la cumpărare, iar în contraparte speculatori vor putea vinde acţiunile din portofolii. "Rămâne de văzut dacă va fi şi de durată această reanimare. Eu cred că va fi, deoarece este interes pentru Fond", a adăugat Moldovan.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de până la 1,3%. Bursele din Cehia şi Slovenia erau însă în creştere cu 0,7% şi respectiv cu 1,4%.