Burse - Fonduri mutuale

BNR absoarbe leii din piata pentru a tine dobanzile sus

22.07.2008, 19:46 17

BNR a atras ieri 2,1 miliarde de lei de pe piata interbancara, intr-un depozit cu scadenta la o saptamana. La licitatie au participat 13 banci comerciale, iar scadenta depozitului va fi pe 28 iulie.
Dobanda utilizata de BNR in cadrul operatiunii a fost de 10%, egala cu rata de politica monetara.
BNR a atras in urma cu o saptamana, in cadrul licitatiei programate, ceva mai mult de 4 miliarde de lei, de la 16 banci comerciale, intr-un depozit cu maturitatea de sapte zile.
Ratele dobanzilor afisate de bancile comerciale pentru depozitele atrase pe o zi au coborat ieri usor, la 8,9% - 9,4% pe an.
In ultimele zile dobanzile au coborat usor, pe fondul acumularii unui usor exces de lichiditati. Dealerii se asteapta ca la sfarsitul acestei saptamani cererea de lichiditati sa creasca, in conditiile in care companiile vor avea de facut plati catre bugetul de stat.
Pe piata valutara cotatiile au oscilat ieri intr-o banda foarte ingusta, in intervalul 3,54-3,55 lei. "Volumele tranzactionate au fost foarte reduse. Toate pietele din regiune au fost foarte linistite", a comentat un dealer.
Piata este momentan in expectativa. Leul a inregistrat o apreciere spectaculoasa in prima parte a lunii, cand cotatiile au coborat de la 3,64 la un minim al anului de 3,52 lei/euro. Acest nivel nu a rezistat insa decat cateva ore, piata corectand rapid evolutia. Ulterior euro a inregistrat oscilatii destul de ample, dar fara sa mai iasa din banda 3,54-3,6 lei. Leul este in continuare penalizat pentru dezechilibrele puternice din economie, astfel ca ramane cu circa 13% mai slab decat era in urma cu un an, cand cursul coborase spre 3,1 lei pentru un euro.
Aprecierea leului a fost sustinuta in ultimele saptamani de sentimentul regional pozitiv, dar analistii subliniaza ca investitorii nu vor trece cu vederea fundamentele economice slabe. Astfel, foarte putine voci dau posibila o continuare a scaderii cotatiilor, in timp ce majoritatea opiniilor indica o stabilizare a cursului la aceste niveluri pana la sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO