Burse - Fonduri mutuale

Bermas Suceava dă dividende de 1,3 milioane de lei şi răscumpără acţiuni pentru angajaţi

Bermas Suceava dă dividende de 1,3 milioane de lei şi răscumpără acţiuni pentru angajaţi

Autor: Andrei Chirileasa

16.03.2012, 00:05 1746

Bermas Suceava (BRM), unul dintre cei mai mari producători de bere independenţi care au mai rămas pe piaţa locală, le propune acţionarilor un dividend brut de 0,06 lei pe acţiune din profitul net obţinut anul trecut, randa­mentul dividendului, raportat la ultimul preţ de pe bursă de 1 leu fiind de 6%.

Dividendul este uşor mai mic decât cel de anul trecut, care a fost de 0,065 lei. Valoarea totală a dividendelor este de 1,3 mil. lei. Compania a raportat în 2011 un profit net de 1,93 mil. lei (455.000 de euro), cu 1% mai mic decât în 2010, în timp ce afacerile au scăzut cu 4,2%, la 23 mil. lei (5,43 mil. euro).

Bermas le mai propune acţio­na­rilor să aprobe răscumpărarea de pe bursă a unui pachet de maximum 1,725 milioane de acţiuni, reprezentând 8% din capitalul social, la un preţ maxim de 1,5 lei. La preţul actual de 1 leu, efortul financiar al companiei ar fi de circa 1,7 mil. lei. Acţiunile răscum­pă­rate vor fi utilizate pentru imple­mentarea unui program de fidelizare a salariaţilor care se va derula pe o perioadă de cel puţin trei ani.

Interesant este că Bermas este una dintre companiile de pe bursă contro­late de salariaţi. Asociaţia Victoria Bermas deţine 30,8% din acţiuni, iar PAS Bermas deţine 20,8% din acţiuni. Principalul acţionar minoritar este fondul de investiţii STK Emergent, cu 7% din acţiuni.

Deşi este una dintre companiile mici de pe bursă, Bermas a avut o politică stabilă de dividend, fiind una dintre puţinele companii listate care au distribuit dividende în fiecare an din 2001 până în prezent. Compania a reuşit în ultimii ani să-şi stabilizeze afacerile şi profiturile, după ce a înregistrat scăderi puternice în pe­rioada 2005-2007, când multinaţio­nalele din industria berii s-au extins agresiv pe piaţă.

În urma asaltului multinaţionalelor (Heineken, SAB Miller - Ursus, Star­bev şi Tuborg) care şi-au promovat agresiv produsele şi au achiziţionat producători locali mai mici, precum Haber Haţeg, Bere Mureş şi Bere Azuga, au mai rămas foarte puţini producători locali independenţi. Cei mai mari sunt European Drinks, Romaqua, Martens Galaţi, Albrau Oneşti şi Bermas Suceava. Bermas avea în 2010 o cotă de piaţă de circa 1,2% din vânzările la nivel naţional, potrivit raportului anual al companiei. Bermas are o poziţie solidă la nivelul ju­deţelor din nordul Moldovei (Su­ceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Vaslui).

Gradul de îndatorare redus, po­litica de dividend stabilă (compania distribuie în fiecare an minimum 50% din profit) şi randamentul dividendului brut apropiat de dobânda bancară pe un an fac ca acţiunile Bermas să fie interesante pentru investitorii care caută plasamente stabile.

Pe de altă parte, lichiditatea redusă a acţiunilor reprezintă un risc, iar stagnarea vânzărilor şi a profiturilor indică un potenţial redus de creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO