Burse - Fonduri mutuale

Bento raportează o creştere cu 71% a veniturilor din exploatare şi un avans de 132% al profitului net în primul semestru din 2023

Bento raportează o creştere cu 71% a veniturilor din...

Autor: Tibi Oprea

20.09.2023, 18:52 310

2B Intelligent Soft (simbol bursier BENTO), companie antreprenorială românească specializată în dezvoltarea şi implementarea de soluţii software şi furnizarea de servicii de infrastructură IT şi Cloud, raportează venituri din exploatare de 23,2 milioane de lei în primul semestru din 2023, o creştere cu 71% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi un profit net de 5,9 milioane de lei, o apreciere cu 132% comparativ cu primele şase luni din 2022.

„În prima jumătate a anului 2023 am continuat să lucrăm în acelaşi ritm dinamic cu care suntem obişnuiţi şi să fim alături de clienţii noştri în proiectele lor de automatizare şi optimizare a afacerilor. Suntem încântaţi de realizările din această perioadă, în special într-un context dificil prin care trece industria de tehnologie la nivel global, evidenţiat de numărul masiv de companii internaţionale care au anunţat disponibilizări la nivelul angajaţilor şi reducerea numărului de proiecte. Prin urmare, rezultatele aferente primului semestru din 2023 reflectă calitatea serviciilor şi soluţiilor Bento care adaugă valoare activităţii clienţilor noştri şi confirmă încrederea acestora în expertiza noastră”, spune Radu Scarlat, Preşedinte al Consiliului de Administraţie Bento. 

Cifra de afaceri a companiei a contribuit cu 16 milioane de lei la veniturile din exploatare, în creştere cu 35%, în timp ce veniturile din producţia de imobilizări necorporale s-au ridicat la 6,8 milioane de lei, o majorare cu 281%, faţă de prima jumătate a anului trecut.

Aceste venituri reprezintă investiţiile în propriile produse software, mai precis dezvoltarea platformei software modulare integrate, în contextul proiectului pe fonduri europene al Bento, în valoare totală de 25 de milioane de lei.

În primele şase luni ale anului, compania a continuat activitatea la nivelul proiectelor mari, precum proiectul de finanţare „Platformă pentru Transformarea Digitală Modulară în Mediul Enterprise şi Sectorul Public”, în valoare totală de 25 milioane de lei, dintre care aproximativ 15 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile, proiectul OMEPA, un contract în valoare totală de 1,7 milioane de euro şi în care compania este responsabilă de livrarea unei soluţii IT complexe compusă din echipamente hardware şi execuţia de servicii asociate şi proiectul DEER, contract cu o valoare totală de 32 milioane de lei unde compania implementează soluţia proprie, Bento FSM.

De asemenea, pe lângă proiectele menţionate, în primul semestru din 2023, Bento a fost implicată şi în alte proiecte cu companii din industrii diverse, precum telecomunicaţii, distribuţie, media, FMCG sau producţie de alimente. În cadrul acestor proiecte compania a implementat şi furnizat diverse soluţii, respectiv servicii Bento.

„În prima jumătate a anului ne mândrim atât cu rezultate operaţionale deosebite, susţinute de eforturi substanţiale în zona de execuţie, cât şi cu aducerea de contracte şi clienţi noi şi atingerea obiectivelor de dezvoltare a afacerii pe care ni le-am propus. Acest echilibru între cele două aspecte ale afacerii noastre ne confirmă poziţia în piaţă şi ne dă curajul să facem paşi mari pe drumul pe care l-am ales”, afirmă Vlad Bodea, cofondator Bento şi membru executiv al Consiliului de Administraţie.

În data de 14 septembrie 2023, Bento a anunţat semnarea unui contract semnificativ cu o companie multinaţională din domeniul petrol şi gaze, a cărui valoare este de aproximativ 4,1 milioane de dolari. Acest contract, ce prevede furnizarea de servicii de gestionare a infrastructurii IT de către Bento pentru compania respectivă marchează o etapă esenţială în consolidarea poziţiei Bento pe piaţa IT din România, dar şi din regiune.

În ceea ce priveşte bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul acesta, având în vedere magnitudinea contractului semnificativ din 14 septembrie, compania nu exclude posibilitatea unei revizuiri a acestuia, echipa de management având în analiză impactul acestui contract, dar şi derularea proiectelor şi a contractelor existente pentru restul anului 2023.

Bugetul de venituri şi cheltuieli al Bento, aşa cum a fost aprobat de către acţionari în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din aprilie 2023 prevede venituri totale de 46,7 milioane de lei, EBITDA de 11,8 milioane de lei şi profit net de 9,3 milioane de lei.

În cazul în care se vor impune modificări la nivelul bugetului, compania va informa piaţa prin intermediul unui raport curent sau prin raportul financiar aferent T3 2023, atunci când va avea finalizată analiza menţionată anterior.

Bento este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 16 martie 2022, fiind una dintre puţinele companii de tehnologie din România care dezvoltă produse software proprii. În prezent, Bento are o capitalizare de piaţă de 78 de milioane de lei, după ce acţiunile BENTO au crescut cu 72,5% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 6,3 mil. lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO