Burse - Fonduri mutuale

BCR se gandeste sa vanda obligatiuni ipotecare

30.04.2003, 00:00 12

Banca Comerciala Romana ar putea lansa in acest an prima emisiune de obligatiuni ipotecare din Romania. "Ne gandim la o emisiune de obligatiuni ipotecare poate chiar din toamna acestui an," a declarat Dan Bunea, directorul directiei piete de capital din cadrul bancii.
Obligatiunile ipotecare sunt titluri prin care o banca sau o alta societate care acorda credite ipotecare se finanteaza de pe piata de capital. Valoarea imprumutului obtinut de respectiva societate este garantata cu ipotecile pe care aceasta le detine asupra imobilelor ca caror constructie sau cumparare a fuinantat-o, iar veniturile obtinute de investitori sunt generate de  dobanda platita de ceu care au contractat astfel de credite.
"Obligatiunile ipotecare nu reprezinta o necesitate pentru noi. Ele vor face parte din strategia noastra de a diversifica gama de produse si servicii oferite clientilor nostrii," a adaugat Dan Bunea.
Brokerii de pe piata de capital spun ca aparitia unor asemenea instrumente ar fi benefica pentru piata, mai ales ca in ultuimii ani putine companii au fost de acord sa-si listeze actiunile, iar emisiunile de obligatiuni se pot numara pe degete. Reprezentantii celor doua piete organmizate de capital, Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica RASDAQ sustineau cu o luna in urma ca sunt pregatiti pentru a primi la tranzactionare titlurile ipotecare. Bursa Electronica RASDAQ lucreaza, de altfel, la un regulament pentru tranzactionarea unor astfel de titluri.
"Pentru ca o astfel de emisiune sa atraga atentia investitorilor si sa se incheie cu succes, trebuie ca valoarea creditelor ipotecare sa aftinga o masa critica," a declarat Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al bancii. BCR a lansat creditarea ipotecara pentru constructia sau cumpararea de locuinte in luna decembrie a anului trecut, fapt care a determinat cresterea valorii creditelor acordate de banca pentru constructia sau cumpararea de locuinte. La finalul primului trimestru al acestui an, creditele pentru locuinte acordate de BCR, inclusiv cvreditele ipotecare, insumau 3.500 miliarde de lei (peste 100 milioane de dolari), in crestere cu 1.000 de miliarde de lei fata de inceputul anului.
Diferenta principala dintre creditele ipotecare si cele pentru locuinte este faptul ca primele sunt garantate doar cu locunita pentru care se acorda creditul. Volumul creditelor imobiliare acordate de sistemul bancar romanesc s-a ridicat, la sfarsitul anului trecut, la peste 200 de milioane de dolari, in crestere cu peste 20% fata de 2001. Valaorea acestor imprumuturi este insa redusa comparativ cu cea fin tarile dezvoltare si reprezinta doar 0,4% din produsul intern brut.
Potrivit legislatiei creditului ipotecar, acest tip de finantare poate fi acordat de banci, CEC, societati de credit ipotecar Agentia Nationala a Locuintei si de fondurile ipotecare.
O alta modalitate de finantare pentru acotrdarea de credite imobiliare sunt liniile de finatare pe termen lung, la care a apelat si BCR. Banca a semnat in luna ianuarie a acestui an un acord de finantare in valoare de 50 milioane de dolari cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Durata imprumutului este de 11 ani.
Banca Comerciala Romana este cea mai mare institutie de credit din Romania, bilantul pentru anul trecut evidentiind active totale de 4,4 miliarde de dolari, reprezentand 32% din totalul existent in sistemul bancar. Banca a obtinut, in 2002, un profit net de 164 de milioane de dolari si estimeaza un nivel similar pentru acest an.
Pentru sfarsitul acestui an, atat bancherii, cat si constructorii estimeaza ca piata imprumuturilor imobiliare va ajunge la 600 de milioane de dolari. Studiile de piata evidentiaza existenta unui potential al cererii de finantari imobiliare, in urmatorii ani, de aproape zece miliarde de dolari. Depozitele atrase de banci, care, in marea lor majoritate, au scadente mai mici de un an nu reprezinta pentru acestea surse eficiente pentru finantarea creditelor imobiliare, a caor durata se poate poate intinde si pana la 25 de ani. In aceste conditii bancile vor trebui sa gaseasca surse de finantare pentru a acoperi cererea in crestere de pe piata creditului imobiliar. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO