Burse - Fonduri mutuale

BCR Obligatiuni a strans 38 mil. euro intr-un an

19.10.2008, 19:54 96

BCR ObligaTiuni, fond de obligatiuni administrat de BCR Asset Management, a strans un volum record de active de peste 150 mil. lei (40,5 mil. euro) in primul an de functionare, devenind astfel cel mai mare fond mutual din piata.

Din momentul lansarii, luna octombrie a anului trecut, si pana in prezent, fondul BCR Obligatiuni a atras active de peste 141 mil. lei (38 mil. euro) de la un total de 3.304 investitori, potrivit informatiilor publicate vineri de administrator, in conditiile in care investitia initiala a bancii a fost de circa 9 mil. lei. Piata fondurilor de obligatiuni a incheiat primele noua luni cu active nete in valoare de 232 mil.lei (62,7 mil. euro), in timp ce intreaga industrie a fondurilor mutuale a inregistrat active de 915 mil. lei (247 mil. euro).
BCR Obligatiuni devine astfel performerul industriei de fonduri mutuale dupa volumul intrarilor nete din ultimele 12 luni, detinand o cota de piata de peste 16%.
Desi portofoliul societatii de administrare BCR AM, membra a grupului BCR-Erste, mai include un fond de obligatiuni, respectiv BCR Clasic, lansat in urma cu cinci ani, BCR Obligatiuni a reusit sa se impuna in piata bazandu-se pe de o parte pe politica de comisioane cat, si pe performante.
BCR Obligatiuni a adus investitorilor un plus de 5,3% in primul semestru, in timp ce investitorii care au investit in fond de la lansare au marcat in prezent un randament de 9,7%, potrivit informatiilor furnizate de administrator.
Principalele plasamentele ale fondului la mijlocul lunii octombrie erau depozitele bancare care au atras 61,4% din activele de 150,4 mil. lei, obligatiunile corporative cu o pondere de 19,2% din active, certificatele de trezorerie cu aproape 10% din active, restul fiind investit in obligatiuni municipale.
Politica de comisioane a fost un alt avantaj al BCR Obligatiuni. Fondul nu percepe comision pentru subscrieri, nici pentru retrageri in termen mai mic de 30 de zile daca se investeste in alt fond al BCR, si nici pentru rascumpararile efectuate dupa 30 de zile de la achizitionarea unitatilor.
Daca rascumpararea are loc mai devreme de 30 de zile, comisionul perceput este 0,5% din valoarea unitatii de fond. La alte fonduri de obligatiuni din piata comisionul pentru investitii mai mici de 30 de zile variaza intre un minim de 0,5% si un maxim de 3% din valoarea unitatii de fond.
Ascensiunea fondului BCR Obligatiuni a fost explicata de Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare, prin "timing-ul foarte bun in care a fost lansat fondul de obligatiuni si forta de distributie foarte puternica a grupului".
Administratorul intentioneaza sa fuzioneze cele doua fonduri de obligatiuni din portofoliu, BCR Clasic si BCR Obligatiuni, formand astfel cel mai mare fond mutual din industrie cu active de peste 180 de milioane de lei (49 de milioane de euro) de la un total de aproape 10.000 de investitori.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO