Burse - Fonduri mutuale

BCR a pus 11 mil. euro in cinci fonduri mutuale ca sa fie prima pe piata

BCR a pus 11 mil. euro in cinci fonduri mutuale ca sa fie prima pe piata

Click pentru imaginea marita

12.12.2007, 17:35 14

BCR Asset Management, divizia de administrare a investitiilor a grupului BCR, a lansat la sfarsitul lunii trecute cinci fonduri noi in care a plasat circa 10,8 mil. euro, revenind pe primul loc pe piata fondurilor mutuale, cu active totale de 41,7 mil. euro.
In noiembrie, fondurile deschise de investitii au raportat intrari nete de 41 mil. lei (11,7 mil. euro), dar activele totale au scazut cu 0,9%, la 885 mil. lei (253 mil. euro), potrivit statisticilor UNOPC. Scaderea a fost determinata de corectiile de pe Bursa, care au redus semnificativ randamentele fondurilor existente pe piata.
De altfel, multe dintre fondurile diversificate si de actiuni au avut iesiri nete de capital in noiembrie, exceptie facand fondurile BCR, care au atras bani de la investitori.
"Alaturi de insertia de capital facuta de grupul-mama in noile fonduri de investitii, am inregistrat subscrieri semnificative si la fondurile mai vechi. Luna noiembrie a fost una dintre cele mai bune perioade de vanzari, cu 11,5 mil. lei plasate de investitori noi in cele trei fonduri - BCR Expert, Dinamic si Clasic", spune Dragos Neacsu, presedintele societatii BCR Asset Management. BCR AM a revenit pe pozitia de lider al industriei fondurilor mutuale dupa mai bine de 11 luni in care pe rand SG Asset Management, Raiffeisen AM si BT Asset Management au detinut prima pozitie.
"Bancile sunt in continuare motorul de crestere al industriei, va mai dura pana cand investitorii individuali sau clientii de retail vor sustine cresterea activelor", este de parere Jan Pricop, director general adjunct al societatii de administrare KD Investments.
Intrari semnificative a raportat in luna noiembrie si fondul de actiuni KD Maximus, cu subscrieri nete de 3 mil. lei (850.000 de euro). KD Maximus avea la finele lui noiembrie cel mai mare randament pe ultimele 12 luni: o crestere de 25%.
"Corectiile bursiere au dus la o valoare coborata a unitatii de fond, astfel ca investitorii au ales sa subscrie pentru a marca o investitie buna pe termen lung", explica Pricop de la KD Investments.
Ritmul de crestere al activelor fondurilor mutuale s-a injumatatit in 2007 fata de primele 11 luni ale anului trecut, cand fondurile deschise de investitii raportau o crestere de aproximativ 75%.
"Numarul mic de oferte publice initiale (IPO), care sunt asemeni unui motor de crestere pentru industria fondurilor, a diminuat puternic avansul activelor in acest an. Listarile sporadice nu ajuta deloc industria, care se bazeaza in mare parte pe predictibiliate si pe o diversificare continua a plasamentelor", explica Dragos Neacsu, adaugand ca ar trebui sa existe mai multe IPO-uri din partea companiilor din sectoarele cu o pondere importanta in PIB, asemeni constructiilor si serviciilor.
Reprezentantul KD Investments este optimist in ceea ce priveste evolutia industriei in 2008, mizand pe o crestere a activelor de aproximativ 80%. "Este momentul cresterilor semnificative, pentru ca suntem departe de pietele din regiune. Pentru anul viitor estimez o rata de crestere de 80%. Daca intra un jucator mare pe piata, ritmul de crestere va fi mult mai mare", continua Pricop de la KD Investments.
Fondul de actiuni KD Maximus a fost performerul industriei cu un randament al unitatii de fond de 24,4% pentru ultimele 12 luni, potrivit raportului pe luna noiembrie al UNOPC. La scurta distanta urmeaza fondul de actiuni Active Dinamic, performerul anului trecut, cu un randament de 23,9% in ultimele 12 luni.
Fondul Active Dinamic este administrat de societatea Swiss Capital. Pe locul trei, dupa valoarea randamentelor, se situeaza fondul de actiuni Omninvest, administrat de SIRA, cu un plus al unitatii de fond de 21,3% in acelasi interval. "Cele mai mari plasamente ale fondului au fost realizate pe Bursa, dar actiunile de pe RASDAQ au dus la performante ridicate", explica directorul general adjunct al KD Investments.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO