Burse - Fonduri mutuale

Bancile au compensat absenta SIF-urilor

04.08.2005, 19:28 17

Revenirea la tranzactionare astazi a SIF-urilor va aduce probabil noi cresteri ale preturilor actiunilor celor cinci societati de investitii financiare, dar nu neaparat si cresteri substantiale ale volumelor de tranzactionare, considera brokerii.

SIF-urile revin astazi la tranzactionare dupa ce ieri au fost suspendate pentru operarea majorarii limitei de tranzactionare de la 0,1% la 1% in sistemul tehnic al Bursei de Valori. Incepand de astazi, investitorii la Bursa pot cumpara si pachete mai mari de 0,1% din actiunile SIF.

"Este de asteptat ca in perioada urmatoare pachetele de actiuni tranzactionate pe SIF-uri sa creasca si sa inceapa si transferurile de pachete, dar nu cred ca aceasta se va intampla chiar imediat. Probabil ca o perioada titlurile SIF isi vor continua evolutia pozitiva pe fondul unui volum de tranzactii asemanator cu cel din ultima perioada. Deocamdata cei care au actiuni la SIF-uri asteapta sa vada pana unde vor urca preturile, iar cei care au de cumparat fac achizitii masive asteptandu-se la noi cresteri. De asemenea, cei care au dorit sa-si marcheze profiturile au facut-o deja, iar o parte dintre ei se intorc si cumpara la preturi mai mari", a aratat Adrian Ceuca, directorul de tranzactionare al SSIF Broker Cluj. In absenta SIF-urilor, investitorii si-au indreptat atentia catre banci si companiile petroliere, care au realizat ieri cea mai mare parte a rulajului din piata. Valoarea totala a tranzactiilor derulate ieri a fost de 24,4 milioane de lei (7 milioane de euro).

Cele mai tranzactionate au fost, pentru a doua zi consecutiv, actiunile BRD-SocGen, care au facut obiectul unor transferuri in valoare de 9,8 milioane de lei (2,8 milioane de euro). La nivelul cursului de tranzactionare, titlurile BRD au inregistrat din nou cresteri semnificative, atingand ieri un maxim de 12,5 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 12 lei/actiune, in urcare cu 5,3% fata de sedinta precedenta.

Tranzactii importante s-au realizat si cu titlurile Bancii Transilvania, fiind transferate peste 7,2 milioane de ac-ti-uni in valoare de 6,5 milioane de lei (1,88 mil. euro). Pretul de tranzactionare a urcat inca din debutul sedintei la un maxim de 0,915 lei/actiune. Spre final, insa, si-au facut simtita prezenta si vanzatorii, iar cursul a coborat la 0,885 lei/actiune, cotatie neschimbata fata de ziua precedenta.

Actiunile Petrom au castigat ieri 2,9%, inchizand la nivelul de 0,49 lei/actiune. Tranzactiile cu titluri Petrom s-au ridicat la 2,3 milioane de lei (0,68 milioane de lei). Si actiunile Rompetrol Rafinare au avut ieri o evolutie pozitiva, apreciindu-se cu 1,3%, pe fondul unei lichiditati bune.

Una din cele mai bune evolutii au avut-o in sedinta de ieri actiunile SSIF Broker, care au castigat 6,2%, apropiindu-se de 2,6 lei/actiune. Cotatia de inchidere a fost ieri de 2,58 lei/actiune.

Actiunile producatorului de ingrasaminte Azomures Targu Mures au urcat ieri cu aproape 10%, pe fondul unei lichiditati in crestere fata de ziua precedenta. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 0,235 lei/actiune.



Psiata RASDAQ

Lichiditate in crestere pe RASDAQ, in conditiile in care valoarea tranzactiilor derulate ieri s-a ridicat la peste 3 milioane de lei (0,88 de milioane de euro).

Titlurile Biofarm au continuat trendul descendent din sedinta precedenta, inregistrand la nivelul cursului mediu, de 0,3414 lei/actiune, o scadere de 2,4%. Cotatia nu a scazut sub 0,34 de lei/actiune, dar fata de ziua anterioara, in sedinta de ieri s-au efectuat mai multe tranzactii la acest nivel. De altfel, ultimul transfer cu titlurile producatorului de medicamente s-a desfasurat la 0,34 lei/actiune. Aceste actiuni au inregistrat ieri o lichiditate destul de buna, in conditiile efectuarii a 56 de tranzactii cu o valoare totala de 426.164 de lei (123.200 de euro).

Cel mai mare rulaj a fost inregistrat de actiunile Banatim, cu o valoare a tranzactiilor de 1,87 de milioane de lei (540.000 de euro), reprezentand peste 60% din rulajul total al pietei. Titlurile Banatim au crescut cu 21,2%, in conditiile in care toate cele 11 tranzactii s-au efectuat la un pret de 1,2 lei/actiune. Ieri a fost transferat astfel un pachet de 32,9% din actiunile producatorului de incaltaminte in lohn.

Actiunile Ardaf au urcat ieri cu 3%, dupa ce societatea de asigurari a anuntat rezultate bune la sase luni. Ultima tranzactie s-a efectuat la un pret de 0,237 lei/actiune, in conditiile in care cotatia urcase ieri pana la 0,25 de lei/actiune. Valoarea tranzactiilor desfasurate cu titlurile asiguratorului s-a ridicat la 136.450 de lei (39.500 de euro).

Tranzactii ceva mai mari s-au derulat si cu titlurile Argus Constanta. La inchidere, actiunile au inregistrat o depreciere usoara, de 0,28%, desi cele mai multe tranzactii s-au derulat in jurul maximului atins ieri de cotatie, cursul mediu fiind calculat la 3,4979 lei/actiune, cu 0,31% mai mare fata de sedinta precedenta. Ultima tranzactie s-a derulat la un pret de 3,49 lei/actiune.

Titlurile Braiconf nu au suferit modificari semnificative fata de sedinta anterioara, la nivelul cursului mediu. Cotatia a fluctuat intr-un interval de 0,82-0,86 lei/actiune, ultimul transfer derulandu-se la pretul de 0,84 lei/actiune. Producatorul de textile a fost cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, cu un rulaj de 118.942 de lei (34.400 de euro).

Actiunile Socep Constanta au urcat ieri cu 3%, in conditiile unui pret la inchidere de 0,274 lei/actiune. De altfel, titlurile operatorului portuar au inchis la maximul zilei, dupa ce cotatia atinsese un minim de 0,26 lei/actiune.

Mittal Steel Roman a inregistrat o apreciere de 5% a cotatiei, care urcase ieri pana la un maxim de 4,2 lei/actiune. In acest caz, pretul la inchidere a fost de 4,1 lei/actiune. andrei.chirileasa@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO