Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania si-a luat adio de la credite de 125 mil. €, dar tot a facut profit de 15 mil. €

Banca Transilvania si-a luat adio de la credite de 125 mil. €, dar tot a facut profit de 15 mil. €
02.02.2010, 23:05 19

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare banca locala care nu areun actionar majoritar strain, a raportat pentru anul trecut unprofit net de 62 mil. lei (15 mil. euro), cu 85% mai mic decat in2008, cand inregistrase castiguri record de aproape 400 mil. lei(108 mil. euro) si ca urmare a vanzarii Asiban.

Prabusirea profitului a fost determinata de majorarea de cinciori a cheltuielilor cu provizioanele, la 533 mil. lei (125 mil.euro), din cauza cresterii ponderii creditelor neperformante la4,8% dintr-un total de 12,17 mld. lei (2,9 mld. euro). Crediteleneperformante sunt cele pentru care intarzierile la plata ratelordepasesc trei luni, fiind considerate pierderi si provizionate inintregime.

"Am facut provizion suplimentar nedeductibil in plus fata de celaferent creditelor care sunt deja neperformante deoarece credem caeconomia in 2010 va fi marcata in continuare de dificultati. Credemca intr-adevar aceste credite (neperformante - n. red.) vor maicreste in primele 6 luni", a declarat Robert Rekkers, directorulgeneral al Bancii Transilvania, care conduce banca din Cluj de optani. El detine si 0,7% din actiunile bancii.

Din cauza caderii economice, la nivelul intregului sistem bancars-au inregistrat cresteri puternice ale restantelor la credite si,implicit, ale provizioanelor constituite de banci, astfel caprofitul net al tuturor bancilor de pe piata a scazut anul trecutde sase ori, la circa 190 mil. euro, de la un nivel record de 1,2mld. euro in 2008.

Pe de alt parte, seful Bancii Transilvania spune ca a reluatanul trecut creditarea, in special pe segmentul corporate. Soldulcreditelor acordate de Banca Transilvania, in valoare bruta, acrescut anul trecut cu 8,5%, adica circa 255 mil. euro, inconditiile in care la nivelul sistemului bancar creditulneguvernamental a scazut cu 3,6% fata de finele lui 2008.

"Vrem sa obtinem cresteri de doua cifre in termeni de credite side active. Sloganul este sa fim curajosi", a precizat Rekkers. Elmai spune ca banca dispune de lichiditati suficiente pentru acreste creditarea, avand un raport credite/depozite de 0,81.

Activele totale au crescut in 2009 cu 14%, la 19,5 mld. lei(4,63 mld. euro). Banca avea ieri o capitalizare de 567 mil. eurola Bursa.

Mai curajosi

Acesta este sloganul Bancii Transilvania in 2010, potrivit luiRobert Rekkers, desi primele sase luni ale anului se anunta foartedificile pentru economie si nu se vede o crestere a apetituluipentru credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO