Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania, la prima zi dupa gratuite

11.05.2006, 00:00 15

Actiunile Bancii Transilvania au fost din nou in in atentia investitorilor, o parte dintre acestia grabindu-se sa vanda inca din prima zi dupa trecerea datei de referinta pentru participarea la majorarea de capital.

Limita de pret pentru titlurile bancii Transilvania a fost suspendata, acestea nefiind incluse ieri in indicele BET, pentru a permite formarea unui nou pret de referinta pe baza raportului cerere-oferta. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 0,895 lei/actiune, sub nivelul teoretic calculat pe baza pretului de inchidere din sedinta anterioara, de 0,905 lei/actiune.

"Actiunile Bancii Transilvania s-au tranzactionat ieri aproape de nivelul previzionat, insa ma astept ca pretul sa mai scada pana la 0,85 lei/actiune in perioada in care se vor face subscrierile. Cei care au vandut inainte de data de referinta la peste 1,4 lei/actiune cred ca au facut o afacere buna", a declarat Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest din Arad.

Fara Banca Transilvania, indicele BET a stagnat ieri, evolutiile companiilor petroliere fiind contradictorii. Astfel, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare au castigat aproape 1%, actiunile Petrom au mai pierdut 1,8%. Intentia Guvernului de a introduce o taxa pe cifra de afaceri a companiilor petroliere contribuie si ea la mentinerea situatiei de incertitudine din jurul celor doua companii petroliere.

"Se pare ca cine a mizat anul acesta pe sectorul petrolier cel putin pana acum a pierdut. Atata vreme cat incertitudinile din jurul companiilor petroliere se mentin, nu cred ca vom asista la cresteri semnificative pe acest segment", considera Molnar.

Nici SIF-urile nu au fost o investitie castigatoare in acest an, acestea mentinandu-se in continuare la niveluri de pret apropiate de cele de la finele lui 2005. Indicele BET-FI a crescut ieri cu 0,2%, insa evolutiile actiunilor celor cinci SIF-uri au fost contradictorii, doua inchizand pe plus si trei inregistrand scaderi.

Astazi este ultima zi in care investitorii pot cumpara actiuni la patru din cele cinci SIF-uri pentru a beneficia de dividende, insa brokerii nu se asteapta ca acest lucru sa influenteze semnificativ evolutia actiunilor acestora.

"Nu cred ca ultima zi pentru dividend va determina o evolutie deosebita pentru actiunile SIF. Dividendul oferit de SIF-uri este prea mic pentru a putea influenta cursul actiunilor", spune Molnar.



Actiunile Bancii Transilvania au scazut ieri cu 38,3%, ca urmare a trecerii datei de referinta pana la care investitorii puteau cumpara actiuni pentru a participa la majorarea de capital. Ultima tranzactie cu acestea s-a realizat la pretul de 0,895 lei/actiune, dupa ce pe parcursul sedintei cursul oscilase intre 0,885 lei/actiune si 0,91 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor realizate cu aceste titluri a fost ieri de 7,3 mil. lei (2,1 mil. euro), reprezentand aproape o treime din rulajul total din piata. Unii brokeri se asteapta ca pretul sa mai scada in perioada de subscriere, cand unii actionari ar putea vinde din actiuni pentru a subscrie la 0,35 lei/actiune.



Titlurile SIF Oltenia au castigat ieri 1,5%, inchizand sedinta la cotatia de 2,71 lei/actiune. Astazi este ultima zi in care investitorii pot cumpara actiuni pentru a beneficia de dividende, SIF Oltenia urmand sa distribuie un dividend brut de 0,06 lei/actiune, care reprezinta 2,2% din ultimul pret de tranzactionare. Titlurile SIF au fost foarte volatile in ultima perioada, fiind puternic speculate. "SIF-urile se tranzactioneaza in continuare cu discount fata de valoarea reala. Sunt multi speculanti pe SIF-uri in aceasta perioada, in timp ce investitorii de portofoliu stau in expectativa, asteptand deznodamantul cu privire la pragul de detinere", spune Octavian Molnar.



Actiunile Petrom au inchis sedinta de ieri la pretul de 0,54 lei/actiune, cu 1,8% mai jos decat in ziua precedenta. Brokerii spun ca titlurile companiei continua sa fie afectate de incertitudinile cu privire la acel pachet de 8% din actiuni care va fi distribuit salariatilor, dar si de intentia statului de a impozita vanzarile companiilor petroliere, care ar putea determina o scadere a profiturilor acestora. "Desi e aproape sigur ca pachetul de 8% va merge direct catre salariati, nu se stie inca cat timp acestia nu vor putea vinde actiunile pe Bursa", spune Molnar. Cu titlurile Petrom s-a realizat ieri si o tranzactie speciala in valoare de 0,4 mil. euro.



Titlurile producatorului de mase plastice Prodplast Bucuresti au crescut ieri cu aproape 3,2%, pe fondul unui volum de tranzactionare mai mare decat in zilele precedente. Valoarea transferurilor realizate cu aceste titluri s-a ridicat la 1,43 mil. lei (0,41 mil. euro). Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 3,25 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor Prodplast a inregistrat o crestere semnificativa in ultima perioada, dupa desfiintarea asociatiei salariatilor (PAS). "Ma astept ca lichiditatea acestor titluri sa se mentina ridicata, in conditiile in care desfiintarea PAS va fi urmata probabil de o lupta pentru preluarea controlului societatii", a aratat Octavian Molnar.



Actiunile Sinteza Oradea au inchis sedinta de ieri cu un avans de 4,3% fata de ziua precedenta, in conditiile in care valoarea tranzactiilor realizate cu acestea s-a ridicat la 0,75 mil. lei (0,21 mil. euro). Ultimul pret de tranzactionare a fost ieri de 0,6 lei/actiune, care reprezinta un nou maxim istoric pentru actiunile Sinteza. De la inceputul anului acestea au crescut cu 127%, pe fondul luptei unor investitori importanti pentru preluarea societatii. Conform ultimelor raportari, principalii actionari ai Sinteza sunt Tibor Tincau, care detine 27,5% din actiuni, si un grup format din Jolidon Import Export, Gabriel Carlig si Interdealer Capital Invest Cluj, cu 32,7% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO