Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania îşi motivează angajaţii cu acţiuni în valoare de 16 milioane de lei

Omer Tetik - desen de: Romeo Răileanu

Omer Tetik - desen de: Romeo Răileanu

Autor: Radu Bostan

25.05.2015, 00:05 2423
Banca Transilvania (simbol bur­sier TLV) îşi va recom­pensa angajaţii „cu rezultate deosebite“ în 2014 cu ac­ţiuni, urmând să distri­buie salariaţilor un pachet de titluri care valo­rează acum pe piaţă 16,7 mi­lioa­ne de lei.

Banca va împărţi un număr de 6,8 milioane de acţiuni angajaţilor firmelor din grupul BT, din care mai fac parte casa de brokeraj BT Securities, firme de leasing, o firmă de adminis­trare de investiţii şi o firmă de cre­dite nebancare. Omer Tetik, directorul general al băncii, este cel care va selecta şi verifica eligibilitatea an­gajaţilor care urmează să fie recom­pensaţi.

Banca Transilvania practică de mai mulţi ani acest sistem de motivare a angajaţilor, alocându-le acestora gratuit acţiuni pe care le răscumpără de pe bursă. Ulterior, angajaţii care devin acţionari au posibilitatea de a-şi creşte deţinerile fără cheltuială supli­men­tară, deoarece practica băncii este de a capitaliza profitul şi a distribui noi acţiuni gra­tuite în loc de dividende. Banca Transil­vania a obţinut un profit net de 434 milioane de lei anul trecut.

Răscumpărările de titluri TLV s-au derulat începând de anul trecut, în baza unui program aprobat de acţionari în aprilie 2014, care prevedea achiziţii în limita a 17 milioane de titluri, echi­valentul la acea vreme a unui procent de 0,77% din capitalul social. Anul acesta, acţionarii au apro­bat un nou program de răscum­pă­rări, cu plafonul stabilit la 20 milioane de titluri.

În ultimul an, titlurile Băncii Tran­sil­vania au crescut cu 34%, depăşind de două ori performanţa indicelui de referinţă, BET. De la începutul anului, avansul titlurilor TLV este de 28%, faţă de doar 5,3% în cazul BET.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO