Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, cheamă acţionarii pentru majorarea capitalul social cu 910 mil. lei din profitul net al anului 2022 şi emiterea ulterioară a unor acţiuni gratuite. Grupul vrea să răscumpere până la cinci mil. acţiuni pentru un stock option plan

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România,...

Autor: Eduard Ivanovici

10.03.2023, 18:33 7059

Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, a convocat acţionarii pe 26 aprilie, dată la care aceştia vor vota bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2023, cât şi o majorare de capital social, conform unui document de la Bursa de Valori Bucureşti

În cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) se va vota majorarea cu 910 milioane de lei a capitalului prin emisiunea a 91 de milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 10 lei pe unitate, cât şi „stabilirea unui preţ pentru compensarea fracţiunilor de acţiuni rezultate în urma aplicării algoritmului şi rotunjirea rezultatelor, conform prevederilor legale în vigoare, precum şi acordarea unui mandat Consiliului de Administraţie în vederea stabilirii unui pret superior celui aprobat (daca va fi cazul)”.

Majorarea capitalului social se va realiza prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2022. De asemenea, pe ordinea de zi a AGEA se află răscumpărarea de către bancă a maximum cinci milioane de acţiuni proprii, adică 0,71% din capitalul social, cu o valoare nominală de 10 lei pe unitate.

Operaţiunea se va realiza la un „preţ minim egal cu preţul de piaţă de la BVB din momentul efectuării achiziţiei şi un pret maxim de 30 lei pentru o perioadă de maximum 18 luni de la data publicării Hotărârii AGEA în Monitorul Oficial al României Partea a IV-a, în cadrul unui program stock option plan în vederea implementării unui sistem de remunerare şi derularea unui program de fidelizare a personalului pe o perioadă de cel puţin 3 ani”.

Totodată, acţionarii vor vota plata unor remuneraţii fixe, respectiv acordarea unui mandat Consiliului de Administraţie pentru aducerea la îndeplinire a respectivei hotărâri. Data propusă de înregistrare este pe 21 iulie, iar ziua de 20 iulie constituie termenul ex-date.

24 iulie reprezintă data plăţii pentru acţiunile gratuite care se vor emite în urma majorării capitalului social.

Acţiunile TVL sunt pe minus cu 3,7% în 2023, respectiv minus 8,5% în ultimul an, la o capitalizare de 13,57 miliarde de lei. Grupul financiar a avut un profit net de 2,5 miliarde de lei anul trecut, în creştere cu 23% faţă de 2021, şi venituri operaţionale de 6,3 miliarde de lei, de la 4,9 miliarde de lei în anul precedent. Activele s-au majorat cu 6% la 140,5 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO