Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania a strâns jumătate de miliard de lei de pe Bursă în şase ani

Banca Transilvania a strâns jumătate de miliard de lei de pe Bursă în şase ani

Autor: Andrei Chirileasa

02.02.2011, 23:45 35

Banca Transilvania (TLV), cel mai mare creditor cu capitalmajoritar privat românesc, a finalizat la sfârşitul lunii ianuarieo ofertă primară de vânzare de acţiuni, adresată salariaţilor şiunui număr restrân de investitori privaţi, prin care a strâns 8,05mil. lei (1,89 mil. euro).

Acţiunile vândute rămăseseră nesubscrise în urma majorării decapital din luna noiembrie 2010, prin care banca a strâns circa100,6 mil. lei de la acţionari şi de la investitori de pe Bursăcare au cumpărat în vară drepturi de subscriere.

Astfel, doar în ultimul an, Banca Transilvania a reuşit săstrângă 107,1 mil. lei (25 mil. euro) de pe Bursă, care se adaugăcelor 422 mil. lei strânse în perioada 2005-2008 prin majorări decapital cu aporturi în numerar.

După înregistrarea acţiunilor subscrise, capitalul social alBăncii Transilvania va urca la 1,478 mld. lei (347 mil. euro), dincare 543 mil. lei reprezintă bani atraşi de la acţionari, salariaţişi de la investitorii de pe piaţa de capital în ultimii şaseani.

Banii atraşi de pe Bursă reprezintă cea mai ieftină formă definanţare pentru Banca Transilvania, pentru că sunt resurse atrasepe termen lung la care nu trebuie să plătească dobânzi, ca în cazuldepozitelor atrase de la clienţi.

În schimb, Banca Transilvania a distribuit o singură datădividende, în 2009, când le-a returnat acţionarilor circa 50 mil.lei din profitul record realizat în 2008.

Strategia de finanţare prin Bursă a reprezentat un factor cheieîn dezvoltarea Băncii Transilvania, care a reuşit să se menţinăîntre primele opt bănci de pe piaţă după active, deşi concureazăîmpotriva unor grupuri financiare internaţionale puternice.

Anul trecut, Banca Transilvania şi-a majorat portofoliul decredite cu 10%, la 13,36 mld. lei, şi activele totale cu 11%, pânăla 21,59 mld. lei. Pe de altă parte, resursele atrase de la clienţiau urcat cu 15%, la 17,47 mld. lei. Banca avea astfel la fineleanului un raport credite/depozite de 0,78 lei, ceea ce înseamnă căare la dispoziţie suficiente lichidităţi pentru a creşte încontinuare creditarea, fără a mai apela la resurse externe.

De altfel, Robert Rekkers, directorul general al BănciiTransilvania, a anunţat că managementul le va propune acţionarilorca în acest an să nu mai realizeze o majorare de capital cuaporturi în numerar. Pe de altă parte, profitul net realizat în2010, de 98 mil. lei, ar putea fi capitalizat.

Rekkers mai spune că a încetinit atragerea de resurse de laclienţi (depozite) deoarece banca dispune în prezent de lichidităţisuficiente, iar finanţările în valută pe termen lung vor fi luateîn calcul doar dacă ofertele sunt foarte bune.

Principalii acţionari ai băncii, care au susţinut finanţareaacesteia în ultimii ani, sunt BERD, cu o participaţie de 14,6%,SIF-urile, care deţin împreună circa 15%, şi Horia Ciorcilă,fondatorul băncii şi preşedintele Consiliului de Administraţie,care deţine circa 4,8%, potrivit ultimelor raportări disponibile.La finele lui 2009, în acţionariatul Băncii Transilvania au intratBank of Cyprus, care a cumpărat de pe Bursă circa 9,5% din acţiuni,şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, care a devenitacţionar cu circa 3,5% în urma conversiei în acţiuni a unorobligaţiuni de 20 mil. dolari.

Acţiunile TLV au câştigat 15% de la începutul anului,tranzacţionându-se ieri la 1,41 lei. Capitalizarea băncii este decirca 489 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO