Burse - Fonduri mutuale

Avansul titlurilor Petrom a dus in sus indicii Bursei

Avansul titlurilor Petrom a dus in sus indicii Bursei
12.03.2009, 17:49 30

Bursa de Valori de la Bucuresti a inregistrat in sedinta de tranzactionare de ieri o apreciere destul de importanta in comparatie cu sedintele trecute, in conditiile in care principalii indici europeni aveau o evolutie incerta inainte de inchidere. Evolutia pietei poate fi pusa pe seama aprecierii actiunilor Petrom Bucuresti (simbol SNP), care au sarit ieri cu 5,6%.

"Cresterile cunoscute ieri de Bursa nu au fost unele spectaculoase, cu exceptia Petrom. Lichiditatea a fost una destul de mica, sub jumatate din cea de miercuri. Am avut parte de o piata anosta, care a mers dupaevolutia pietelor externe, fara miscari deosebite", spune Gabriel Necula, directorul adjunct de operatiuni la Prime Transaction.
El este de parere ca in cazul Petrom ar putea fi vorba de unul sau mai multi investitori care au reactionat la pretul redus al actiunilor Petrom in comparatie cu alte titluri.
"Probabil ca pentru SNP a existat un interes crescut in conditiile in care pretul actiunilor a fost sub pretul altor titluri din piata, care s-au apreciat in ultima perioada. Practic, a fost o reactie normala a investitorilor sa intre pe SNP", spune Necula.
Indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a crescut ieri cu 1,2%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a apreciat cu 2,1%. Cea mai inceata apreciere la nivel de indici a fost cunoscuta in sedinta trecuta de indicele societatilor de investitii financiare BET-FI, acesta avansand cu doar 0,56%.
La nivelul emitentilor care activeaza in sectorul petrolier si al energiei electrice, indicele BET-NG a crescut ieri cu 1,6.
Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), care au inregistrat salturi de circa 15% pentru cateva sedinte dupa publicarea instructiunii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind ofertele publice de preluare, au scazut ieri cu 1,6%, respectiv cu 3,9%.
Lichiditatea din piata s-a mentinut in sedinta de ieri la un nivel destul de scazut. Bursa de Valori a inregistrat tranzactii cu actiuni in valoare de 6,4 mil. lei (1,5 mil. euro), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii in valoare de 1,5 mil. lei (350.000 de euro).
Cea mai mare lichiditate de la BVB a fost atinsa ieri de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), in valoare de 1,3 mil. lei (0,3 mil. euro), pe locul doi aflandu-se actiunile Petrom (SNP), cu un rulaj de 1 mil. lei (0,2 mil. euro). Cea mai mare crestere din piata a fost atinsa ieri de titlurile Alro Slatina (ALR), de 12,5%, insa aceasta a venit pe fondul unei lichiditati sazute, de doar 30.000 de lei (7.000 de euro).
"Sedinta de astazi depinde foarte mult de evolutia pietelor externe, in special a celei din SUA. Acolo indicele Dow Jones evolueaza in jurul nivelului de 7.000 de puncte si in conditiile in care ar depasi acest prag, atunci am putea sa vedem si la noi entuziasm", spune Necula.
Pe plan international, indicele austriac ATX scadea inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare cu 0,24%, in vreme ce indicele francez CAC-40 se deprecia cu 0,4%. In Germania, indicele DAX scadea cu aproape 0,6%, in vreme ce in Anglia indicele FTSE 100 se mentinea in jurul nivelului de miercuri. In deschiderea sedintei de ieri din Statele Unite indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) se aprecia cu circa 1,05%.
Ieri, pretul petrolului a urcat cu aproape un dolar, depasind nivelul de 43 de dolari pe baril, dupa declinul de peste trei dolari inregistrat in ultimele doua sedinte, generat de cresterea stocurilor de titei si carburanti ale SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO