Burse - Fonduri mutuale

Au început marcările de profit pe SIF-uri. Cotaţiile au pierdut 4%

Au început marcările de profit pe SIF-uri. Cotaţiile au pierdut 4%

Autor: Stefan Musgociu

22.11.2011, 00:00 763

Bursa de la Bucureşti a coborât luni cu 1 %, într-o piaţă unde unii investitori nu au mai aşteptat votul din Camera Deputaţilor cu privire la creşterea pragului de deţinere la SIF-uri şi au început să marcheze o parte din profituri, astfel că preţurile acestor acţiuni au scăzut cu până la 4,75%.

Săptămâna trecută titlurile celor cinci SIF-uri au crescut cu până la 17,4%, susţinute de discuţiile şi introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor a proiectului legislativ pentru creşterea pragului de deţinere de la 1% la 5% din acţiuni.

"Începe să se vadă că titlurile SIF nu prea mai au susţinere la cumpărare, că ele au fost supra cumpărate până astăzi şi că în acest moment este posibil orice scenariu. Nu este exclus să revedem scenariul în care cumpărătorii se vor anima deodată dacă legea va trece de Camera Deputaţilor. Trebuie, totuşi, să luăm în considerare şi probabilitatea în care investitorii vor începe marcări de profituri, după confirmarea ştirii (de majorare a pragului de deţinere -n.r.), dacă aceasta va exista", a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest.

În primele minute de tranzacţionare de luni, acţiunile SIF-urilor au avansat cu până la 2%, însă în jurul orei 10:30 cotaţiile au scăzut uşor sub nivelurile de vineri. La finalul şedinţei bursiere, titlurile SIF-urilor consemnau scăderi cuprinse între 3,05% şi 4,65%.

Majoritatea investitorilor aşteaptă votul din plenul Camerei Deputaţilor asupra proiectului de majorare a pragului de deţinere. Proiectul legislativ este înscris pe ordinea de zi a şedinţelor de luni şi marţi ale plenului Camerei Deputaţilor, alături de alte aproape 100 de iniţiative.

Brokerii cred că ordinele de vânzare au fost plasate de investitori care nu au mai aşteptat rezultatul din Camera Deputaţilor cu privire la pragul de deţinere şi au început să vândă pentru a marca o parte din profituri.

"Pe un orizont mai mare de timp nu cred că ne putem aştepta la o continuare a creşterilor în cazul SIF-urilor, în condiţiile în care preţul a crescut cu aproape 50% faţă de minimele atinse, acum câteva săptămâni. Cred că cel mai probabil vom asista la o intensificare a volatilităţii şi vom vedea mişcări ample în orice direcţie, datorită în special acestei «burse a zvonurilor». Acum însă nu cred că mai putem găsi argumente care să ne convingă că vor fi intrări masive de bani pe aceste titluri în condiţiile în care în piaţă există companii mult mai atractive şi ale căror acţiuni se tranzacţionează la discounturi de preţ mult mai mari decât cele întâlnite la SIF-uri", a mai spus brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 1,06%la finalul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 2,4%, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est coborau cu cel mult 2,3%. Piaţa din Rusia consemna cel mai vizibil recul, de 4,7%.

Scăderile au continuat să fie cauzate de temerile investitorilor cu privire la criza datoriilor suverane atât ale statelor din zona euro, cât şi ale SUA.

Printre factorii care i-au influenţat pe investitori se regăseşte şi un avertisment al agenţiei Moody's că ratingul Franţei este ameninţat de creşterea dobânzilor şi de perspectivele economice nefavorabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO